Placki z cukinii z serem feta i sosem czosnkowym

Placki z cukinii z dodatkiem płatków owsianych i podawane z delikatnym sosem czosnkowym. 

Placki z cukinii

Składniki na placki z cukinii – 7 szt:

450 g cukinii
1 cebula
2 jajka
150 g płatków owsianych 
60 g sera feta
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, płatki owsiane, mąkę, posiekaną cebulę i pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem.
Całość wymieszać i odstawić na 10 minut.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, delikatnie spłaszczyć i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu aż będą złote i chrupiące.
Jogurt wymieszać z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Placki z cukinii podawać z sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki.
Smacznego!!!
Placki z cukinii
Polecam również placki tortilla.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!