Pulpety z kurczaka w sosie warzywnym z koperkiem

Mój mąż stwierdził że to danie szpitalne…Ma trochę racji bo jak byłam długi czas w szpitalu to standardowo raz w tygodniu był pulpet w sosie, ale oczywiście nie takim…. tylko bardzo ubogim.
Ten jest pysznie aromatyczny od warzyw i delikatnie koperkowy. Jako dodatek możecie podać ryż lub ziemniaki i surówkę lub jak u mnie tarte buraczki.

Składniki na ok 15 szt:

500 g mielonego mięsa drobiowego
2 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól 
pieprz
3 cm kawałek pora
mąka do panierowania
1 pęczek koperku

Składniki na sos:

2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka korzeń 

1 l wody 
60 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła klarowanego
3 cm pora
ziele angielskie
liść laurowy 
sól
pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na klarowanym maśle, dodać pokrojony w półksiężyce por. Doprawić solą, pieprzem i dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć pokrywką i dusić ok 10 min mieszając co jakiś czas. Następnie dolać 1 l wody i gotować do miękkości warzyw.

 Do mięsa dodać jajko, pokrojony drobno por, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na gładką jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki i panierować w mące.

Wywar przecedzić, warzywa zostawić na sitku, usunąć z niego ziele i liść laurowy a płyn przelać do garnka z szerokim dnem, doprawić do smaku. Do gotującej ale nie wrzącego wywaru delikatnie wkładam klopsiki. Gotuję około 20
minut.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotować. Dodać warzywa i koperek.
Na końcu dodać śmietankę i wymieszać. 
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze