Tarta rustykalna z serem pleśniowym niebieskim, orzechami włoskimi i gruszką

Tarta rustykalna z serem pleśniowym niebieskim i gruszką to przepyszne połączenie! Ostry ser pleśniowy w połączeniu z słodką gruszką i orzechami znajdzie wielu fanów. Ja nim jestem :
Składniki:

Ciasto kruche:

150 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

50 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

100 g serka kremowego (u mnie Arka pesto i rukolą dostępny: Lidl lub Netto)

60 g tartej mozzarelli

100 g sera z niebieską pleśnią Lazur

1 gruszka dojrzała

30 g orzechów włoskich

rukola

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

sezam jasny

Przygotowanie:

Mąkę, masło, sól, jogurt oraz zimną wodę posiekać nożem a następie szybko zagnieść w jednolite ciasto. W razie gdyby mocno się kleiło podsypać lekko mąką. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lokówce przez 20 min.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Odkleić górny arkusz papieru a na środek wyłożyć serek kremowy, rozsmarować na całej powierzchni pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Następnie posypać tartą mozzarellą, ułożyć pokrojoną gruszkę, kawałki sera pleśniwego Lazur a na koniec posypać orzechami włoskimi. Brzegi zawinąć do środka. Brzegi osmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem.

Piec ok 35-40 min. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać jeszcze ciepłe.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!