Kotlety mielone
Kotlety mielone powinny być miękkie, soczyste i aromatyczne. Takie właśnie są moje kotlety i często je jadamy z ziemniakami i surówką a latem sałatą lub mizerią.
Składniki na 10 szt:
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
1/2 pora (jasnozielona część)
2 małe jajka lub 1 duże
1 mała gałązka świeżego lubczyku
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Namoczoną bułkę dokładnie odcisnąć. Por posiekać drobno. Do miski włożyć mięso mielone, dodać odciśniętą bułkę kajzerkę, posiekany por, natkę pietruszki oraz lubczyk, jajka, sól i pieprz. Wyroić masę. Masa jest dość luźna ale taka powinna być dzięki temu kotlety będą soczyste. Mokrymi dłońmi formować kotlety a następnie panierować je w bułce tartej.
Kotlety mielone smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety mielone podawać z ziemniakami i surówką.
Jeden komentarz
Ania
Mistrzostwo ♥️ Nigdy nie lubiłam mielonych. Te, które jadłam do tej pory były suche, a te przepadałam. Moje dzieci, krytycy kulinarni, właśnie biją się o klopsa ?