Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy należy do zbitych i ciężkich ale niezwykle kremowych ciast. Moje pierwsze wrażenie nie było najlepsze ale po spróbowaniu zmieniłam całkowicie zdanie i śmiało mogę zaliczyć sernik pistacjowy do mojego top of the top serników 🙂
Składniki na śr. 24 cm
Spód
(używam połowę ciasta, resztę mrożę do kolejnego sernika bo lubię cienkie spody):
170g mąki pszennej typ 450
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka (“Mój ulubiony” lub President)
1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
5 jajek
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g pasty pistacjowej Saracino
Polewa z białej czekolady:
100 g czekolady białej
50 g śmietany kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
50 g pistacji prażonych solonych
Przygotowanie:
Sernik najlepiej smakuje schłodzony po nocy w lodówce. Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Ja używam połowę ciasta bo lubię bardzo cienki spód, resztę mrożę. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier, jajka, proszek do pieczenia, pastę pistacjową i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo aby nie napowietrzać masy.
Masę serową wylać na ciasto i wyrównać.
Sernik piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 60 min. Jeśli zauważysz, że góra sernika mocno się przypieka można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej po nocy w lodówce.
Aby zrobić polewę należy podgrzać śmietankę, zalać czekoladę i całość wymieszać na jednolitą polewę.
Lekko przestudzoną polewą posmarować sernik, brzegi posypać posiekanymi pistacjami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać sernik pistacjowy.
16 komentarzy
Pingback:
Pingback:
Joanna
Czy dobrze rozumiem z przepisu, że nie pieczemy wcześniej spodu? wszystko „surowe” wrzucamy do piekarnika ? PS Uwielbiam Pani przepisy!
Monika Molecka
Tak można dać surowy lub podpiec
SylwiaR30
Gdzie można kupić pastę pistacjową?
Daria
Witam, sernik wygląda pięknie i wydaje się przepyszny, tylko nasuwa mi się pytanie czy myśli Pani, że na spodzie z pokruszonych ciastek i wymieszanych z rozpuszczoną czekoladą i masłem tez wyjdzie OK? (na takim spodzie robię sernik kajmakowy)
Monika Molecka
Tak to bardzo podobna masa więc uda się na takim spodzie
Aga
Podpinam się czym zastąpic pastę pistscjowa?
Karo
Brzmi przepysznie! Czy pastę pistacjowa mogę zrobić sama (Pistacje +biała czekolada)?
Monika Molecka
Moja pasta pistacjowa to 100% orzechów. Myślę, że można zrobić taką pastę poprzez długie miksowanie orzechów
Monika Molecka
Nie da się zastąpić pasty pistacjowej w serniku pistacjowym 🙂
Karolina1994
Cudo 🙂 ale czym zastąpić pastę pistacjową ? Czy można czymkolwiek zastąpić?
Monika Molecka
Nie, nie da się niczym zastąpić bo już nie będzie to sernik pistacjowy. Tutaj pasta pistacjowa jest głównym składnikiem
Kasia
Dzien dobry, czy dobrym pomyslem bedzie pomieszanke zwyklego sera z mascarpone? Chialabym uzyskac lekka konsystencje.
Dziekuje
Monika Molecka
Niestety nigdy nie próbowałam
Anita
Pani Moniko czy składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej? Czy można prosto z lodówki?