Torcik potrójnie czekoladowy

Musowy torcik czekoladowy to potrójna moc czekolady na puszystym biszkopcie. Torcik jest niezwykle efektowny, delikatny i rozpływający się w ustach.
Składniki na śr: 19 cm:

Biszkopt:

2 jajka

45 g cukru

2 łyżki kakao

45 g mąki pszennej 450

Nasączenie: 

100 ml mleka

1 łyżeczka kakao instant

Mus z gorzkiej czekolady:

250 ml śmietanki kremówki 30%

120 g czekolady gorzkiej 60%

1,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Mus z mlecznej czekolady:

250 ml śmietany kremówki 30%

150 g mlecznej czekolady

1,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Mus z białej czekolady:

250 ml śmietany kremówki 30%

170 g białej czekolady

1,5 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:

Listki czekoladowe

Maliny

Przygotowanie:

Formę o śr. 19 cm wyłożyć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Mleko podgrzać i dodać kakao instant. Odstawić do wystudzenia. 

Jajka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę, trwa to około 10 min. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę przelać do formy o śr. 19 cm. Biszkopt piec ok 17- 20 min do suchego patyczka. 

Upieczony, wystudzony biszkopt wyjąć z formy i ułożyć na paterze górą do dołu (wtedy będzie równy). Założyć obręcz i folię rentową, wtedy mus nie będzie poszarpany przy zdejmowaniu. Biszkopt nasączyć mlekiem kakaowym (nie dodawać całego nasączenia). 

Mus: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min do napęcznienia. Gorzką czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka, dodać 100 ml śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Nie podgrzewać zbyt długo aby czekolada się nie zważyła. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeśli żelatyna nie rozpuści się do końca można jeszcze podgrzać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. 

Resztę śmietany (150 ml) ubić, nie na całkiem sztywno. Do ubitej śmietanki dodać rozpuszczoną czekoladę z żelatyną i wymieszać szpatułką do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na biszkopt i wstawić do lodówki na 30 min aż stężeje. 

Z każdym kolejnym musem postępować tak samo. Torcik zostawić na całą noc do stężenia. 

Zdjąć obręcz i folię rantową a następnie udekorować malinami i linkami czekolady. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten torcik

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!