Sernik z kakaową kruszonką i frużeliną wiśniową

Sernik z kakaową kruszonką i frużeliną wiśniową to ciasto, który znika tak szybko bo każdy prosi o dokładkę. Kakaowy spód i kruszonka z tego samego ciasta ma maślany posmak a masa serowa jest niezwykle kremowa. Całość przełamuje słodko- kwaśna frużelina z wiśni. 

Składniki na formę 21×30 cm lub okrągłą o śr. 24 cm:

Ciasto:

180 g masła

300 g mąki pszennej 450

120 g cukru

1 cukier wanilinowy (ok 16 g)

35 g kakao gorzkiego

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

100 g miękkiego masła

130 g cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego 

250 g jogurtu naturalnego 3% tłuszczu

35 g proszku budyniu waniliowego 

3 jajka L

1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Frużelina wiśniowa:

250 g wiśni mrożonych

3 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

1, 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, jajko i całość posiekać nożem a następnie zagnieść szybko rękami aby powstało jednolite ciasto. Można to zrobić również w Thermomixie lub malakserze.

Ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być większa. Większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na bardzo cienki płat nieco większy niż wymiar formy. Odkleić górną część papieru i obracając papier przenieść ciasto na formę. Odkleić papier i wylepić ciastem formę wraz z bokami. Resztę ciasta odciąć i dodać do tej drugiej części z której powstanie kruszonka. formę z ciastem włożyć do lodówki na 20 min. 

Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Do masła dodać ser, jogurt,  jajka, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i całość zmiksować tylko do połączenia. 

Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać. Na masę serową układać kawałki pozostałego ciasta kakaowego. 

Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 175*C góra- dół piekarnika i piec ok 50- 60 min. Jeśli sernik zacznie się mocno przypiekać należy przykryć go arkuszem papieru do pieczenia. 

Upieczony sernik wystudzić.

Wiśnie z cukrem i sokiem z cytryny gotować aż puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i chwilę jeszcze gotować aż zgęstnieje.

Wystudzoną frużelinę wyłożyć na sernik. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten sernik.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!