Lekki torcik malinowy
Lekki torcik malinowy to orzeźwiające ciasto na cienkim biszkopcie z pianką i galaretką. Torcik pasuje na uroczystości i mimo że jest mały jest bardo podzielny.
Składniki na śr. 18 cm:
Biszkopt (jeśli ktoś lubi grubsze spody można pomnożyć składniki):
1 jajo
35 g drobnego cukru
30 g mąki pszennej typ 450
10 g mąki ziemniaczanej
Ptasie mleczko:
1 galaretka malinowa + 300 ml gorącej wody
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g malin świeżych lub mrożonych
Galaretka:
1 galaretka malinowa+ 400 ml gorącej wody
250 g malin świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół bez termoobiegu.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, nie smarować boków).
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski. Ze względu na małą ilość składników robić ciasto na biszkopt w wąskim małym naczyniu.
Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtko, cały czas miksując.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza.
Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w temperaturze 165*C ok 10-15 min do suchego patyczka.
Zostawić do wystygnięcia w formie. Następnie wyjąć i oderwać papier.
Ptasie mleczko: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego tężenia. Schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewać lekko tężejącą galaretkę, miksować na najmniejszych obrotach aż do połączenia. Dodać maliny (mrożone można pokruszyć) i wymieszać.
Galaretkę na wierzchnią warstwę zalać wrzątkiem i odstawić do lekkiego stężenia.
Ciasto powinno być wykonywane w rancie cukierniczym lub tortownicy, aby masa która nie jest jeszcze stężała, nie wypłynęła.
Biszkopt ułożyć na podkładzie do tortów lub paterze, założyć obręcz tortownicy lub rant cukierniczy i wylać szybko ptasie mleczko z malinami. Wstawić do lodówki do stężenia a następnie ułożyć pozostałe maliny.i zalać tężejącą galaretką.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Andrzej
To przepis idealny na lato, ale właściwie zimą tez jest super! Miła odmiana po ciężkich sernikach, brownie i innych gęstych „mięsistych” deserach 🙂
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję za rekomendację 🙂