Ucierane ciasto ze śliwkami
Oprócz kruchego ciasto, to ucierane ze śliwkami jest najlepszym ciastem jakie jadłam. Wilgotne, pełne owoców i chrupiąca maślana kruszonka.
Składniki na formę o śr. 32 cm:
sok z połowy cytryny
1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół.
Formę do pieczenia o śr. 32 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
Ciasto równo rozsmarować, ułożyć połówki śliwek skórkami do dołu, posypać cynamonem i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec około 40 minut, aż uzyska piękny złoty kolor. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny. Do miski wsypać cukier puder, dolać soku z cytryny i łyżką ucierać aż uzyska pożądaną konsystencję.
6 komentarzy
Angelika
Rewelacyjne ciasto. Zrobiłam go jak teściowa przyjechała i teraz cały czas słyszę robisz to ciasto? To będę za chwilę
Kasia
Ciasto przepyszne i baaardzo szybkie! Piekłam dwa razy w tym tygodniu! Wybornie komponuje się z tym lukrem..nie lubię piec ciast, a to się samo piecze i robi 👏
ja
przepyszne i proste ciasto! bardzo szybko się robi, podstawowe składniki a efekt- niebo w gębie !
Monika Molecka
Cieszę się, że smakowało 🙂
Gosia
Ciasto obłędne. Właśnie sięgam po przepis kolejny raz ? Ze śliwkami cudooooo, ale dzisiaj podmieniłam owoce na brzoskwinie ze względu na milusińskich gości w wieku szalonych 3 lat ;D
Unknown
Bardzo smaczne ciasto i szybkie w przygotowaniu.