Ucierane ciasto ze śliwkami

Oprócz kruchego ciasto, to ucierane ze śliwkami jest najlepszym ciastem jakie jadłam. Wilgotne, pełne owoców i chrupiąca maślana kruszonka. 
Składniki na formę o śr. 32 cm:
 Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Owoce:
500- 600 g śliwek węgierek
cynamon
Kruszonka:
70 g cukru
70 g masła
100 g mąki pszennej
cukier waniliowy
Lukier cytrynowy:
sok z połowy cytryny
1 szkl cukru pudru
Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną powstawać grudki. Gotową kruszonkę wstawić do lodówki.

Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na połówki.

 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić.
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, mąkę z proszkiem a na samym końcu mleko.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra dół.

Formę do pieczenia o śr. 32 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać.
Ciasto równo rozsmarować, ułożyć połówki śliwek skórkami do dołu, posypać cynamonem i posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190*C i piec około 40 minut, aż uzyska piękny złoty kolor. Ciasto wyjąć i wystudzić.
Przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny. Do miski wsypać cukier puder, dolać soku z cytryny i łyżką ucierać aż uzyska pożądaną konsystencję.

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

  Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy