Zapiekanka makaronowa z pulpecikami mięsnymi

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami mięsnymi to rodzaj potrawy która nie wygląda dobrze, ale wyśmienicie smakuje. Kuleczki mięsne, makaron i warzywa wszystko zalane sosem serowym. Wyszło pysznie.
Składniki dla 5 osób:
Mięso:

500 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego

1 mała kajzerka

1 łyżka oleju

1 mała szalotka

1 jajko

1 łyżeczka musztardy

szczypta suszonego majeranku

1/2 łyżeczki soli

pieprz

Sos:

1 łyżka masła

1,5 łyżki mąki pszennej

250 ml mleka

250 ml bulionu

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

100 g sera gouda

Dodatkowo:

300 g makaronu penne

300 g marchewki

1 mały por (jasnozielona część)

1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego

Przygotowanie:

Sos: W garnku roztopić masło, dodać mąkę i krótko podsmażyć. wlać mleko i bulion i mieszać rózgą kuchenną do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać starty ser żółty i wymieszać aż się roztopi.

Pulpeciki: Szalotkę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Kajzerkę namoczyć i odcisnąć.

W misce wymieszać mięso mielone, posmażoną cebulkę, jajko, kajzerkę, musztardę oraz przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Mokrymi dłońmi uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Por pokroić w półksiężyce

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

W garnku zagotować wodę z solą. Dodać makaron i 2 minuty przed końcem dodać pokrojoną marchewkę, groszek i por. Całość odcedzić.

Makaron z warzywami przełożyć do formy żaroodpornej, ułożyć pulpeciki, całość zalać sosem.

Zapiekankę piec 30 min bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200*C góra-dół. Zapiekanka makaronowa z pulpecikami mięsnymi posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!