Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi to dość trudny temat bo praktycznie każda z gospodyń domowych robi je inaczej. Ja zawsze dodaję żółtko do swojego ciasta przez co jest ono bardziej sprężyste, ale dostałam radę od „mistrzyni pierogowej” z mojej rodziny aby spróbować bez żółtka. Moim zdaniem obie wersje są super pod względem smakowym ale ciasto z żółtkiem jest bardziej sprężyste:) No i ma piękny żółty kolor.
Polecam Wam spróbować obu wersji.

CIASTO NA PIEROGI Z ŻÓŁTKIEM

Składniki na 80 szt:

500 g mąki pszennej 450 lub 500

250 ml gorącej wody

1 żółtko

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju lub 20 g masła

CIASTO NA PIEROGI BEZ ŻÓŁTKA
Składniki na 80 szt:

500 g mąki pszennej 450 lub 500

280 ml gorącej wody

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki oleju lub 20 g masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć olej lub masło i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać żółtko (tylko w pierwszej opcji) i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi “odpocząć” przez co lepiej się będzie rozciągało i nie będzie się kurczyło. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką lub literatką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać farsz. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy lub ściereczce bawełnianej posypanej mąką ryżową lub kukurydzianą która nie zawiera glutenu. Pierogi nie będą się do niej przyklejać. Z resztkami ciasta postępuj tak samo, jak z ciastem głównym. Jeśli skrawki ciasta są lekko wysuszone, ponownie zawiń je na 10 min w papier do pieczenia i znów będzie elastyczne. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj około 3 min od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów będzie zależał od grubości ciasta. Wyławiaj łyżką cedzakową.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy