Ciasto na pierogi
Ciasto na pierogi to dość trudny temat bo praktycznie każda z gospodyń domowych robi je inaczej. Ja zawsze dodaję żółtko do swojego ciasta przez co jest ono bardziej sprężyste, ale dostałam radę od „mistrzyni pierogowej” z mojej rodziny aby spróbować bez żółtka. Moim zdaniem obie wersje są super pod względem smakowym ale ciasto z żółtkiem jest bardziej sprężyste:) No i ma piękny żółty kolor.
Polecam Wam spróbować obu wersji.
CIASTO NA PIEROGI Z ŻÓŁTKIEM
Składniki na 80 szt:
500 g mąki pszennej 450 lub 500
250 ml gorącej wody
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub 20 g masła
CIASTO NA PIEROGI BEZ ŻÓŁTKA
Składniki na 80 szt:
500 g mąki pszennej 450 lub 500
280 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub 20 g masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Do gorącej wody włożyć olej lub masło i rozmieszać sól, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką, na razie jeszcze niedokładnie. Dodać żółtko (tylko w pierwszej opcji) i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w papier do pieczenia i przykryć miską, odstawić na 20 min, ciasto musi “odpocząć” przez co lepiej się będzie rozciągało i nie będzie się kurczyło. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką lub literatką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać farsz. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy lub ściereczce bawełnianej posypanej mąką ryżową lub kukurydzianą która nie zawiera glutenu. Pierogi nie będą się do niej przyklejać. Z resztkami ciasta postępuj tak samo, jak z ciastem głównym. Jeśli skrawki ciasta są lekko wysuszone, ponownie zawiń je na 10 min w papier do pieczenia i znów będzie elastyczne. W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżką soli. Wrzucaj pierogi partiami i gotuj około 3 min od wypłynięcia. Czas gotowania pierogów będzie zależał od grubości ciasta. Wyławiaj łyżką cedzakową.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
10 komentarzy
Jojtuś
Mega przepis na ciasto. Wreszcie się nie „mecze „
rzaba001
Potwierdzam zajebistość ciasta, w końcu zrobiłem pierogi idealne. Super przepis z żółtkiem. Dziękuję,
Monika Molecka
Miło czytać 🙂
Paula
Monika, mam pytanko, jak mrozić pierogi ?
Monika Molecka
Ja mrożę surowe pierogi
Emilia
Uwielbiam pierogi na tym cieście. Ciasto wręcz idealne (robię bez jajka) proporcje świetne nie trzeba nic dodawać. Ciasto łatwo się wałkuje i na grubsze i na mega cienkie.
dycia
Idealne ciasto na pierogi. Odkąd odkryłam ten przepis nie „męczę” się przy robieniu pierogów.
Asia
Ciasto petarda ???
Monika Molecka
Serdecznie dziękuję 🙂
AniaS
Idealne!!!
Plastyczne, pięknie się z nim pracuje. Dziękuję❤️