Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to delikatna i aromatyczna zupa z dodatkiem białego wina. Podana z chrupiącą grzanką stanowi idealny duet. Jest to prosta ale niezwykle smaczna zupa, którą robi się z kilku składników.
Składniki:

70 g masła

400 g cebuli

100 g pora (jasnozielona część)

150 ml białego wina wytrawnego Chardonay Casirello Del Diablo

1 l bulionu wołowego

1 łyżka mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz

bagietka

50 g sera typu: gouda, cheddar lub gruyere

świeży tymianek

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie półksiężyce. Por umyć i również pokroić w półksiężyce. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i por. Całość podsmażyć aż cebula zacznie być szklista. Dodać wino i dusić około 3 minut. Następnie wsypać mąkę i energicznie wymieszać, smażyć 2 minuty i całość zalać bulionem, wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem i gotować ok 15-20 min.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dól

Bagietki pokroić na 2 cm kromki. Ser zetrzeć na tarce. Kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 min.

Zupę nalać na talerz i ułożyć na niej grzanki. Całość udekorować gałązkami tymianku.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!