Zupa cebulowa
Zupa cebulowa to delikatna i aromatyczna zupa z dodatkiem białego wina. Podana z chrupiącą grzanką stanowi idealny duet. Jest to prosta ale niezwykle smaczna zupa, którą robi się z kilku składników.
Składniki:
70 g masła
400 g cebuli
100 g pora (jasnozielona część)
150 ml białego wina wytrawnego Chardonay Casirello Del Diablo
1 l bulionu wołowego
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
bagietka
50 g sera typu: gouda, cheddar lub gruyere
świeży tymianek
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie półksiężyce. Por umyć i również pokroić w półksiężyce. W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i por. Całość podsmażyć aż cebula zacznie być szklista. Dodać wino i dusić około 3 minut. Następnie wsypać mąkę i energicznie wymieszać, smażyć 2 minuty i całość zalać bulionem, wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem i gotować ok 15-20 min.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dól
Bagietki pokroić na 2 cm kromki. Ser zetrzeć na tarce. Kromki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 8 min.
Zupę nalać na talerz i ułożyć na niej grzanki. Całość udekorować gałązkami tymianku.