Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to przepyszny dodatek do obiadu. Kalafior jest posmarowany masłem z przyprawami przez co jest niezwykle aromatyczny a gotowy już upieczony kalafior polany sosem czosnkowym i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Składniki dla 4 osób:
2 małe kalafiory
100 g masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej lub wędzonej
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Sos czosnkowy:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Dodatkowo:
2 łyżki orzeszków pinii
natka pietruszki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Kalafior obrać z liści, umyć i osuszyć.
Mało roztopić a następnie dodać przyprawy tj. sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką mieloną lub wędzoną. Całość wymieszać. Kalafiory ułożyć w naczyniu do zapiekania a następnie za pomocą pędzelka posmarować kalafiory z każdej strony mieszanką masła i przypraw. Kalafiory wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz. Kalafior powinien być al dente.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kalafiora. Jeśli będzie się mocno przypiekał można nakryć folią aluminiową.
Składniki na sos czosnkowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. orzeszki piniowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Upieczony kalafior polać sosem czosnkowym, posypać posiekaną natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Żaklina
Fajna alternatywa zamiast tradycyjnego kalafioru. U mnie zamiast sosu czosnkowego podałam z tzatziki. W zestawie z grillowana piersią wyszła pychotka 🤤. Dziękuję za przepis!
Mati
Ale pychota! Dzisiaj wypróbuję 😀
Bartek
Dzięki za przepis! Myślę, że super się sprawdzi w czasie upałów 😀 Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i w ogóle raj 😀