Pieczony kalafior

Pieczony kalafior to przepyszny dodatek do obiadu. Kalafior jest posmarowany masłem z przyprawami przez co jest niezwykle aromatyczny a gotowy już upieczony kalafior polany sosem czosnkowym i prażonymi orzeszkami piniowymi.
Składniki dla 4 osób:

2 małe kalafiory

100 g masła

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej lub wędzonej

1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Sos czosnkowy:

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 

1 łyżka majonezu

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Dodatkowo:

2 łyżki orzeszków pinii

natka pietruszki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Kalafior obrać z liści, umyć i osuszyć. 

Mało roztopić a następnie dodać przyprawy tj. sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką mieloną lub wędzoną. Całość wymieszać. Kalafiory ułożyć w naczyniu do zapiekania a następnie za pomocą pędzelka posmarować kalafiory z każdej strony mieszanką masła i przypraw. Kalafiory wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz. Kalafior powinien być al dente. 
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kalafiora. Jeśli będzie się mocno przypiekał można nakryć folią aluminiową.

Składniki na sos czosnkowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. orzeszki piniowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni.

Upieczony kalafior polać sosem czosnkowym, posypać posiekaną natką pietruszki i orzeszkami piniowymi.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze

  • Żaklina

    Fajna alternatywa zamiast tradycyjnego kalafioru. U mnie zamiast sosu czosnkowego podałam z tzatziki. W zestawie z grillowana piersią wyszła pychotka 🤤. Dziękuję za przepis!

  • Bartek

    Dzięki za przepis! Myślę, że super się sprawdzi w czasie upałów 😀 Do tego młode ziemniaczki z koperkiem i w ogóle raj 😀