Jagodzianki z serem
Szkoda że technika nie jest jeszcze na tyle do przodu i nie można przesłać tego zapachu jaki unosi się po upieczeniu tych pysznych, wilgotnych i waniliowych jagodzianek. Będę do nich wracać jak tylko będą jagody.
Składniki:
- 300 ml mleka, letniego
- 60 g masła, roztopionego
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g maki pszennej
- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm.
Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera (wykonanie poniżej), posypać jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem* na 8 – 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 – 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).
Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia – od 30 – 45 minut – powinny podwoić objętość.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.
Masa serowa:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
- 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru z wanilią
Ponadto:
- 400 g jagód, do posypania
Wszystkie składniki wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.
Lukier przygotowałam z 1 szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku – gęstość lukru łatwo regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/jagodzianki-z-bialym-serem
Smacznego!!!