Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to ciasto które nada się idealnie na Wielkanoc. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. To zdecydowany faworyt wśród babek.

Składniki na formę o śr. 22 cm:

100 ml oleju rzepakowego

120 g  masła

200 g drobnego cukru

1 cukier wanilinowy

3 jajka

350 ml mleka 3.2%

200 g czekolady gorzkiej Wedel 50 % (lub 100 g gorzkiej 64%  i 100 g mlecznej)

300 g mąki pszennej typ 450

30 g gorzkiego kakao

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

70 g czekolady gorzkiej 50%

70 g słodkiej śmietany 30%

Dodatkowo:

kilka kostek czekolady Wedel

Pasta do smarowania formy:

15 g masła

15 ml oleju

15 g mąki ryżowej lub pszennej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Pasta do formy: Masło roztopić, dodać olej i mąkę i dokładnie wymieszać. Gotową pastą wysmarować dokładnie formę do babki z kominem.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.

Babka: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Do miski wlać olej, miękkie masło, dodać cukier i cukier wanilinowy ubijać mikserem ok 8 minut. Następnie dodawać jajka jedno po drugim cały czas miksując. Dodać mleko i roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Na samym końcu dodać mąkę z kakao i proszkiem wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera do połączenia aby nie było grudek.

Ciasto przelać do formy do 3/4 jej wysokości i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 50 minut sprawdzając patyczkiem.

Po wyjęciu pozostawić w formie ok. 20 min. a następnie wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.

W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki dodać czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy i polać babkę. Babkę czekoladową posypać startą czekoladą.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!