Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to ciasto które nada się idealnie na Wielkanoc. Jest wilgotna i mocno czekoladowa. To zdecydowany faworyt wśród babek.
Składniki na formę o śr. 22 cm:
100 ml oleju rzepakowego
120 g masła
200 g drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
350 ml mleka 3.2%
200 g czekolady gorzkiej Wedel 50 % (lub 100 g gorzkiej 64% i 100 g mlecznej)
300 g mąki pszennej typ 450
30 g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
70 g czekolady gorzkiej 50%
70 g słodkiej śmietany 30%
Dodatkowo:
kilka kostek czekolady Wedel
Pasta do smarowania formy:
15 g masła
15 ml oleju
15 g mąki ryżowej lub pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Pasta do formy: Masło roztopić, dodać olej i mąkę i dokładnie wymieszać. Gotową pastą wysmarować dokładnie formę do babki z kominem.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra-dół.
Babka: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Do miski wlać olej, miękkie masło, dodać cukier i cukier wanilinowy ubijać mikserem ok 8 minut. Następnie dodawać jajka jedno po drugim cały czas miksując. Dodać mleko i roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Na samym końcu dodać mąkę z kakao i proszkiem wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera do połączenia aby nie było grudek.
Ciasto przelać do formy do 3/4 jej wysokości i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 50 minut sprawdzając patyczkiem.
Po wyjęciu pozostawić w formie ok. 20 min. a następnie wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.
W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Do śmietanki dodać czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Odczekać do lekkiego zgęstnienia polewy i polać babkę. Babkę czekoladową posypać startą czekoladą.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA