Babka majonezowa
Baba to nasz tradycyjny wypiek na Wielkanoc.
Majonez w wypiekach może nie brzmieć zbyt apetycznie, ale w tej babcie nie ma innego tłuszczu oprócz majonezu.Jest puszysta i delikatna. Uwielbiam ją!
Składniki na babę:
6 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 i 1/2 łyżki majonezu
4 i 1/2 łyżki majonezu
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka masła+ 1 łyżka oleju+ 1 łyżka mąki (do nasmarowania formy)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Mąki wraz z proszkiem przesiać. W dużej misce ubić białka, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier do momentu aż piana będzie błyszcząca. Miksując dalej, dodawać po 1 żółtku aż masa będzie jednolita. Wyłączyć mikser i dodać majonez. Wymieszać. Następnie dodawać mąki z proszkiem i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. /z 1 łyżki masła roztopionego, 1 łyżki oleju i 1 łyżki mąki robimy mieszankę do wysmarowania formy.
Formę z kominem o śr. 26cm smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 min. Po tym czasie formę wyjmujemy i studzimy ok. 30 min. Później wyjmujemy babę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Jeden komentarz
Dorota
Babka bardzo opadła po wyciągnięciu jaki może być powód? A wyrosła bardzo duza