Chałka

Chałka to idealne pieczywo na śniadanie czy kolację. kawałek delikatnej chałki z masłem, kubek ciepłego kakao i jestem w raju.
Składniki:

50 g masła 82%

300 ml mleka

20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

60 g cukru

550 g mąki pszennej typ 550 lub 650

1 płaska łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Przelać do naczynia, dodać pokruszone drożdże i cukier. Całość dobrze wymieszać.

Dodać mąkę i sól. Wyrobić. Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość, czyli ok. 1 godz.

Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić  na 4 równe części (najlepiej z pomocą wagi kuchennej), z każdej uformować wałek spłaszczając ich końce (wszystkie równej długości).

Połączyć końcówki 4 wałków, spleść je ze sobą (ja do pomocy użyłam tego filmu ). Dwa splecione wałki ułożyć w literę S.

Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia ok 30 min.

Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni góra-dół. W osobnym naczyniu roztrzepać żółtko i dodać łyżkę mleka.

Wierzch chałki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i piec ok 25-30 min lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Chałka najlepiej smakuje z masłem lub ulubionym dżemem.

 

 

Zapraszam na Instagram  tam video z przygotowania chałki

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!