Chałka
Chałka to idealne pieczywo na śniadanie czy kolację. kawałek delikatnej chałki z masłem, kubek ciepłego kakao i jestem w raju.
Składniki na 2 szt.
50 g masła
300 ml mleka
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
550 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczki soli
Do posmarowania chałki:
1 jajko
Przygotowanie:
Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Przelać do naczynia, dodać pokruszone drożdże i cukier. Całość dobrze wymieszać.
Dodać mąkę i sól. Wyrobić. Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość, czyli ok. 1 godz.
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części porcję. Każdą z nich podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałek (wszystkie równej długości).
Połączyć końcówki 4 wałków, spleść je ze sobą (ja do pomocy użyłam tego filmu)
Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia ok 30 min.
Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni góra-dół. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i dodać łyżkę mleka.
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piec ok 25-30 min lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Chałka najlepiej smakuje z masłem lub ulubionym dżemem.
9 komentarzy
Magda
Pani Moniko ! Przepis jest świetny. Chałka zawsze się udaje 🙂 polecam wypróbowanie wersji z maślanaą kruszonką !
Iza
Fantastyczna w smaku i banalna do zrobienia!
Jest Pani nieoceniona 🙂
Monika Molecka
Dziękuję serdecznie 🙂
Rob75
A czy do ciasta nie dodajemy jajka?
Monika Molecka
nie
Natalia
Wygląda super, wypróbuję ten przepis! do drożdży zamiast mąki dodajemy masło? Muszę się upewnić, bo pierwszy raz widzę taki sposób;)
Anonimowy
Pięknie wyglada.Z domowym dżemikiem oj zjadła bym.
gin
Ta wygląda wyjątkowo okazale 🙂
posmakujto!
Wczoraj robiłam,ale na 3 plecioną, idealna na śniadanko z miodem albo dobrym dżemem 🙂