Chałka

Chałka to idealne pieczywo na śniadanie czy kolację. kawałek delikatnej chałki z masłem, kubek ciepłego kakao i jestem w raju.

Składniki na 2 szt.

50 g masła
300 ml mleka
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
550 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczki soli

Do posmarowania chałki:

1 jajko

Przygotowanie:

Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Przelać do naczynia, dodać pokruszone drożdże i cukier. Całość dobrze wymieszać.
Dodać mąkę i sól. Wyrobić. Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość, czyli ok. 1 godz.
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części porcję. Każdą z nich podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałek (wszystkie równej długości).
Połączyć końcówki 4 wałków, spleść je ze sobą (ja do pomocy użyłam tego filmu)
Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia ok 30 min.
Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni góra-dół. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko i dodać łyżkę mleka.
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piec ok 25-30 min lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Chałka najlepiej smakuje z masłem lub ulubionym dżemem.

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!