Rolada “kopiec kreta”

Rolada “kopiec kreta” to ciasto na wzór słynnego ciasta z pudełka jednak to jest od podstaw zrobione własnoręcznie.
Puszysty biszkopt, krem z kawałkami czekolady i banan to świetne połączenie. Rolada jest delikatna i niezwykle pyszna.
Składniki:

Ciasto:

4 jaja

120 g cukru

60 g mąki pszennej typ 450

35 g gorzkiego kakao

30 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Krem:

300 ml śmietany kremówki 36%

200g mascarpone

30 g cukru pudru

50 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

3 banany

Polewa:

100 g czekolady deserowej 50%

40 g masła 82%

Do dekoracji:

bita śmietana 36% z cukrem pudrem

czekolada

płatki słonecznika

Przygotowanie:

Blachę z wyposażenia piekarnika o wym: 36x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 cm góra-dół

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, kakao i mąkę ziemniaczaną odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując. 

Na końcu dodać mąki z kakao i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 10-15 min (u mnie 12 min).

Biszkopt razem z papierem zsunąć na ściereczkę bawełnianą i dość ciasno zwinąć roladę. Odstawić tak zwiniętą do całkowitego wystudzenia. Łączenie powinno być od spodu.

Z wystudzonego biszkoptu ostrożnie zdjąć papier i delikatnie ją rozwinąć.

Czekoladę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem na drobne kawałki. Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić razem z cukrem pudrem na gęsty krem. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać szpatułką.

Na rozwinięty wystudzony biszkopt rozłożyć krem, pozostawiając 5-8 cm cm wolnego końca. Na samym brzegu posmarowanym kremem ułożyć obrane banany ścinając końcówki aby każdy banan się stykał.  Roladę zwijać  od dłuższego boku ale nie dociskając zbyt mocno, łączenie powinno być od spodu.Roladę schłodzić w lodówce a w międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę z masłem podgrzewać mieszając aż powstanie płynna polewa.

Schłodzoną roladę posmarować polewą, schłodzić. Następnie udekorować kleksami ze śmietany, czekoladkami i kwiatami słonecznika.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!