Biały Strogonoff z indyka

Biały strogonoff z indyka to pyszne danie obiadowe z indyka ale równie dobrze sprawdzi się polędwiczka wieprzowa lub filet z kurczaka.Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie ryżu i brukselki.
Składniki dla 4 osób:

1 łyżka oleju rzepakowego

300 g fileta z indyka

sól i pieprz

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

150 g pieczarek

150 ml bulionu drobiowego

200 ml śmietany kremówki 30%

1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy

100 g ogórków kiszonych

natka pietruszki

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Filet z indyka pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra.

Filet z indyka przełożyć na talerz, posypać solą i pieprzem a następnie posypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej, dodać indyka i smażyć aż się zarumieni. Mięso zdjąć z patelni na talerz a na tę samą patelnię włożyć masło, cebulę i krótko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki zmienić kolor. Na patelnię wlać bulion, śmietankę, dodać musztardę, świeżo mielony pieprz i wymieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać pokrojone ogórki kiszone i ponownie zagotować. Biały Strogonoff z indyka posypać natką pietruszki i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić to danie.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!