
Biały Strogonoff z indyka
Biały strogonoff z indyka to pyszne danie obiadowe z indyka ale równie dobrze sprawdzi się polędwiczka wieprzowa lub filet z kurczaka.Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie ryżu i brukselki.
Składniki dla 4 osób:
1 łyżka oleju rzepakowego
300 g fileta z indyka
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
150 g pieczarek
150 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy
100 g ogórków kiszonych
natka pietruszki
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Filet z indyka pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra.
Filet z indyka przełożyć na talerz, posypać solą i pieprzem a następnie posypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej, dodać indyka i smażyć aż się zarumieni. Mięso zdjąć z patelni na talerz a na tę samą patelnię włożyć masło, cebulę i krótko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki zmienić kolor. Na patelnię wlać bulion, śmietankę, dodać musztardę, świeżo mielony pieprz i wymieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać pokrojone ogórki kiszone i ponownie zagotować. Biały Strogonoff z indyka posypać natką pietruszki i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić to danie.

