Tarta panna cotta z malinową żelką

Tarta panna cotta z malinową żelką to idealne połączenie. Niezwykle kremowa panna cotta z białą czekoladą w połączeniu z kruchym kakaowym spodem i cienką warstwą żelki malinowej.

Składniki na formę: 35×11 cm:

Ciasto:

130 g mąki pszennej 450

20 g gorzkiego kakao

100 g masła extra 82%

50 g cukru pudru

1 żółtko

szczypta soli

Panna cotta:

2 płaskie łyżeczki żelatyny

250 ml mleka

70 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

100 g czekolady białej

30 g cukru

250 g mascarpone

Żelka malinowa:

250 g mrożonych malin

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody

1/2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody

Dodatkowo:

150 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki cukru pudru

czerwona porzeczka

maliny

posiekane pistacje

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i rozwałkować na prostokąt większy nić dno formy. Ciasto posypać lekko mąką, zawinąć na wałek i przenieść do formy (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dopasować i wyrównać boki a następnie odciąć nadmiar. Tak przygotowaną formę z ciastem schłodzić przez ok 40 min w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec z obciążeniem ok. 15 min po czym zdjąć i piec jeszcze 8-10 min. Wystudzić w formie.

Panna cotta: Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Dodać pastę z wanilii a jeśli używasz laski wanilii to przekrawamy ją i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodać czekoladę oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek, można krótko zmiksować blenderem. Całość przestudzić i wylać na wystudzoną tartę już tężejącą, wtedy ziarenka wanilii nie opadną na dno. Schłodzić tartę w lodówce.

Żelka: Maliny włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i zagotować. Maliny jeszcze gorące przetrzeć przez sitko i do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać.  Odstawić do wystudzenia. Wylać wystudzoną ale nie tężejącą frużelinę na schłodzoną panna cottę.

Udekorować bitą śmietaną i owocami.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten deser
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!