Tarta panna cotta z malinową żelką
Tarta panna cotta z malinową żelką to idealne połączenie. Niezwykle kremowa panna cotta z białą czekoladą w połączeniu z kruchym kakaowym spodem i cienką warstwą żelki malinowej.
Składniki na formę: 35×11 cm:
Ciasto:
130 g mąki pszennej 450
20 g gorzkiego kakao
100 g masła extra 82%
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Panna cotta:
2 płaskie łyżeczki żelatyny
250 ml mleka
70 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
100 g czekolady białej
30 g cukru
250 g mascarpone
Żelka malinowa:
250 g mrożonych malin
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżki wody
Dodatkowo:
150 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
czerwona porzeczka
maliny
posiekane pistacje
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i rozwałkować na prostokąt większy nić dno formy. Ciasto posypać lekko mąką, zawinąć na wałek i przenieść do formy (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dopasować i wyrównać boki a następnie odciąć nadmiar. Tak przygotowaną formę z ciastem schłodzić przez ok 40 min w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Schłodzoną tartę wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi lub fasolą. Piec z obciążeniem ok. 15 min po czym zdjąć i piec jeszcze 8-10 min. Wystudzić w formie.
Panna cotta: Mleko, śmietankę i cukier podgrzać ( nie gotować) na bardzo małym ogniu. Dodać pastę z wanilii a jeśli używasz laski wanilii to przekrawamy ją i tępą stroną noża zdejmujemy nasionka. Nasionka laski wanilii i samą laskę dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki (nie gotować).
Żelatynę moczymy w wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki. Przed dodaniem żelatyny wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie dodać czekoladę oraz mascarpone. Całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek, można krótko zmiksować blenderem. Całość przestudzić i wylać na wystudzoną tartę już tężejącą, wtedy ziarenka wanilii nie opadną na dno. Schłodzić tartę w lodówce.
Żelka: Maliny włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i zagotować. Maliny jeszcze gorące przetrzeć przez sitko i do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Wylać wystudzoną ale nie tężejącą frużelinę na schłodzoną panna cottę.
Udekorować bitą śmietaną i owocami.
3 komentarze
Agnieszka
Polecam, wyszło pyszne!
Ewelina
Gdzie można kupić taką foremkę z wyciąganym dnem?
Monika Molecka
Na allegro jest tego sporo