Biszkopty

Biszkopty to miękkie ciasteczka, które świetnie nadają się do deserów typu tiramisu ale nie tylko. Świetnie smakują również z kubkiem gorącej herbaty lub kawą. Można je zrobić podłużne lub okrągłe. 
Składniki:

4 jajka

90 g cukru drobnego

65 g mąki pszennej

50 g mąki kukurydzianej, ryżowej lub ziemniaczanej

szczypta soli

Dodatkowo:

cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Żółtka oddzielić od białek. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać 1/2 odmierzonego cukru. Ubijać na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i napowietrzona. W drugiej misce ubić białka z solą na sztywno a następnie dodawać małymi partiami drugą część cukru. Ubijać aż masa będzie sztywna (ok. 8 min).

Do ubitych żółtek dodać obie mąki i wymieszać na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Do żółtek dodać 1/4 ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką aż masy się połączą. Dodać resztę białek i wymieszać delikatnie do połączenia.

Masę biszkoptową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać biszkopty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wycisnęte biszkopty posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 200*C góra- dół piekarniku przez 10 min (podłużne biszkopty), 8 min (okrągłe).

Zdejmować z blaszki dopiero po wystudzeniu.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!