Ciastka Pieguski

Ciastka Pieguski wypełnione są po brzegi różnymi bakaliami. Możemy dać do środka na prawdę wszystko na co przyjdzie nam ochota. Ciastka szczelnie zamknięte można trzymać w słoiku lub puszce nawet 2 tygodnie.
Składniki na ok 35 szt:

130 g miękkiego masła

100 g cukru

1 cukier wanilinowy

1 jajko

200 g mąki pszennej typ 450

50 g mąki ziemniaczanej lub mąki ryżowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g mieszanych bakalii (pistacje, orzechy laskowe, żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, makadamia, pekan)

50 g gorzkiej czekolady 50%

Przygotowanie:

Bakalie posiekać drobniej. Czekoladę posiekać. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać.

Miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na jasną masę (około 10 min). Dodać jajko i ucierać tylko do połączenia. Dodać mieszankę mąk, proszku i posiekane bakalie oraz czekoladę. Całość zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część uformować na rulon o średnicy 4-5 cm. Rolki zawinąć w folię spożywczą i schłodzić dobrze w lodówce. Rolki muszą być dobrze schłodzone żeby równo i dobrze się kroiły.

Schłodzone rolki pokroić na ciastka o grubości 1-2 cm, najlepiej użyć noża z piłką. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika góra- dół i piec +/-12 min.

Ciastka pieguski zdjąć z blaszki dopiero po wystudzeniu.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA bo tam pokazane krok po kroku jak to danie przygotować
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!