Rożki z jabłkami i brzoskwiniami

Rożki z jabłkami i brzoskwiniami to wręcz rozpływające się w ustach maślane ciasto po brzegi wypełnione jabłkami i brzoskwiniami. To jest tak pyszne, że znika w ekspresowym tempie.
Składniki na 16 szt:

Ciasto:

330 g mąki pszennej

200 g masła

10 g świeżych drożdży

50 ml zimnej wody

2 łyżki cukru drobnego

100 g kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie:

4 jabłka

250 g brzoskwiń z puszki

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru drobnego

1 łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)

100 ml wody+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Lukier:

1 szkl cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Składniki zagnieść (dość szybko aby nie ogrzać ciasta) na jednolite ciasto. Można zrobić je w Thermomixie lub malakserze. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 godz.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Brzoskwinie z puszki również pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać sok z cytryny, cukier oraz pastę z wanilii i smażyć ok 10 min. Do jabłek dodać brzoskwinie i jeszcze chwilę podsmażyć. Na sam koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Nadzienie wystudzić.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm, wyrównać brzegi i podzielić na 12 równych kwadratów. Z resztek ciasta ponownie uformować kulę i rozwałkować ciasto na kwadraty.

Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć na pół aby utworzyć trójkąty.

Rożki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, widelcem docisnąć brzegi i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 20-25 min.

Jeszcze gorące posmarować lukrem wtedy nadmiar spłynie a pozostanie cienka warstwa lukru.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy

  • Kasia

    Niestety prawie każdy rożek mi się otworzył podczas pieczenia. Czy jest jakiś sposób żeby się nie otwierały? Czy mogłaby Pani podać orientacyjną długość boku kwadratu z którego powstaje rożek? Pozdrawiam 🙂
    P.S. pomimo tego że się otworzyły to i tak wyszły pyszne 🙂

  • Lili

    Rożki są przepyszne 🙂 Trochę źle mi się pracowało z ciastem bo się lepiło i ciągle musiałam podsypywać mąką, ale upieczone rożki wynagradzają trudy wałkowania klejącego ciasta 🙂 Gdyby ktoś się zastanawiał, czy ciasto można trzymać w lodówce dłużej niż ok. godziny, to tak – pierwszą partię piekłam z ciasta, które spędziło w lodówce ok. 80 minut, drugą piekłam dużo później, ciasto leżało w lodówce ok. 6 godzin i rożki wyszły tam samo dobre.

  • Kasia

    Dzień, czy jabłka ze słoika się nadają? Czy jeśli tak, to trzeba je jeszcze podsmażyć na patelni czy można nakładać bezpośrednio ze słoika?