Rożki z jabłkami i brzoskwiniami
Rożki z jabłkami i brzoskwiniami to wręcz rozpływające się w ustach maślane ciasto po brzegi wypełnione jabłkami i brzoskwiniami. To jest tak pyszne, że znika w ekspresowym tempie.
Składniki na 16 szt:
Ciasto:
330 g mąki pszennej
200 g masła
10 g świeżych drożdży
50 ml zimnej wody
2 łyżki cukru drobnego
100 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
4 jabłka
250 g brzoskwiń z puszki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru drobnego
1 łyżeczka pasty z wanilii (opcjonalnie)
100 ml wody+ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Lukier:
1 szkl cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Składniki zagnieść (dość szybko aby nie ogrzać ciasta) na jednolite ciasto. Można zrobić je w Thermomixie lub malakserze. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 godz.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Brzoskwinie z puszki również pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać sok z cytryny, cukier oraz pastę z wanilii i smażyć ok 10 min. Do jabłek dodać brzoskwinie i jeszcze chwilę podsmażyć. Na sam koniec wlać wodę z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Nadzienie wystudzić.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm, wyrównać brzegi i podzielić na 12 równych kwadratów. Z resztek ciasta ponownie uformować kulę i rozwałkować ciasto na kwadraty.
Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżkę nadzienia i złożyć na pół aby utworzyć trójkąty.
Rożki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, widelcem docisnąć brzegi i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 20-25 min.
Jeszcze gorące posmarować lukrem wtedy nadmiar spłynie a pozostanie cienka warstwa lukru.
9 komentarzy
Kasia
Niestety prawie każdy rożek mi się otworzył podczas pieczenia. Czy jest jakiś sposób żeby się nie otwierały? Czy mogłaby Pani podać orientacyjną długość boku kwadratu z którego powstaje rożek? Pozdrawiam 🙂
P.S. pomimo tego że się otworzyły to i tak wyszły pyszne 🙂
Marek
Czy do ciasta niepotrzebne są jajka?
Monika Molecka
Jeśli w przepisie nie ma jajek, to nie są potrzebne
Lili
Rożki są przepyszne 🙂 Trochę źle mi się pracowało z ciastem bo się lepiło i ciągle musiałam podsypywać mąką, ale upieczone rożki wynagradzają trudy wałkowania klejącego ciasta 🙂 Gdyby ktoś się zastanawiał, czy ciasto można trzymać w lodówce dłużej niż ok. godziny, to tak – pierwszą partię piekłam z ciasta, które spędziło w lodówce ok. 80 minut, drugą piekłam dużo później, ciasto leżało w lodówce ok. 6 godzin i rożki wyszły tam samo dobre.
Mati
Na sam widok aż ślinka cieknie, wyglądają niesamowicie! :O
Kasia
Dzień, czy jabłka ze słoika się nadają? Czy jeśli tak, to trzeba je jeszcze podsmażyć na patelni czy można nakładać bezpośrednio ze słoika?
Monika Molecka
Tak można użyć jabłek ze słoika, bezpośrednio
Beata
Witam
Nie jest potrzebny zaczyn z drożdży?
oozdrawiam
Monika Molecka
Witam,
nie, wszystko razem po prostu zagniatamy 🙂