Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem to wspomnienie bułek ze szkolnego sklepiku kiedy to lepiące od lukru sprzedawane były na przerwach. Są puszyste, wilgotne i przepyszne. Ja do drożdżówek użyłam suchego mielonego już maku i to mega szybkie i wygodne rozwiązanie. Można oczywiście użyć normalnego maku ale będzie go trzeba zmielić.
Składniki na 12-15 szt:
Ciasto:

250 ml mleka

40 g cukru

25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

szczypta soli

500 g mąki pszennej typ 550

50 g masła

1 jajko

Nadzienie makowe:

200 g zmielonego, suchego maku

50 g zmielonych migdałów

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

250 ml mleka

50 g cukru

1 łyżka miodu

1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżka masła, roztopionego

1 małe jajko

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Ja użyłam suchego maku zmielonego. Wystarczy zalać go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Tradycyjny mak najpierw należy zalać wrzątkiem i podgotować dopóki woda nie odparuje a następnie zmielić go.

Zmielony mak wsypać do garnka, wlać mleko, dodać cukier i gotować na średnim ogniu aż mak wchłonie cały płyn. Druga opcja to podgrzać mleko z cukrem i wlać do maku. Wymieszać i chwilę odstawić.

Mak wystudzić a następnie dodać roztopione masło, mielone migdały, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, miód i jajko. Całość wymieszać i odstawić.

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży ie trzeba robić rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką i rozwałkować na wielki prostokąt o wym.50×40 cm.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół

Ciasto posmarować na prawie całej powierzchni zostawiając 2 cm wolny koniec. Ciasto z makiem zawinąć w roladę zaczynając od szerokiego boku. Koniec dokładnie zlepić palcami. Roladę pokroić na ok 4 cm bułeczki. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu drewnianej łyżki lub pałeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 min. Drożdżówki z makiem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec 15 min w nagrzanym do 200*C piekarniku.

Studzić na kratce a następnie polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą na gęsty lukier.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazane video jak wykonać takie drożdżówki.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze