Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem to wspomnienie bułek ze szkolnego sklepiku kiedy to lepiące od lukru sprzedawane były na przerwach. Są puszyste, wilgotne i przepyszne. Ja do drożdżówek użyłam suchego mielonego już maku i to mega szybkie i wygodne rozwiązanie. Można oczywiście użyć normalnego maku ale będzie go trzeba zmielić.
Składniki na 12-15 szt:
Ciasto:
250 ml mleka
40 g cukru
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
szczypta soli
500 g mąki pszennej typ 550
50 g masła
1 jajko
Nadzienie makowe:
200 g zmielonego, suchego maku
50 g zmielonych migdałów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
250 ml mleka
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka masła, roztopionego
1 małe jajko
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Ja użyłam suchego maku zmielonego. Wystarczy zalać go wodą lub mlekiem i nie wymaga mielenia. Tradycyjny mak najpierw należy zalać wrzątkiem i podgotować dopóki woda nie odparuje a następnie zmielić go.
Zmielony mak wsypać do garnka, wlać mleko, dodać cukier i gotować na średnim ogniu aż mak wchłonie cały płyn. Druga opcja to podgrzać mleko z cukrem i wlać do maku. Wymieszać i chwilę odstawić.
Mak wystudzić a następnie dodać roztopione masło, mielone migdały, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, miód i jajko. Całość wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać (niezbyt gorące), połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli jesteś pewna temp mleka i drożdży ie trzeba robić rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.(musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypany mąką i rozwałkować na wielki prostokąt o wym.50×40 cm.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół
Ciasto posmarować na prawie całej powierzchni zostawiając 2 cm wolny koniec. Ciasto z makiem zawinąć w roladę zaczynając od szerokiego boku. Koniec dokładnie zlepić palcami. Roladę pokroić na ok 4 cm bułeczki. Wzdłuż każdej bułeczki zrobić zagłębienie za pomocą trzonu drewnianej łyżki lub pałeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 min. Drożdżówki z makiem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec 15 min w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Studzić na kratce a następnie polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą na gęsty lukier.
2 komentarze
Ewelina
Przepyszne, robiłam już kilka razy
Agnieszka
Najlepsze drożdżóweczki. Nie zliczę ile razy je robiłam . Zawsze smakują idealnie 🙂
Polecam wszystkim 🙂