Muffiny angielskie czyli english muffins

Muffiny angielskie to takie bułki z patelni. Pierwszy raz jadłam je dawno temu w McDonalds. Wtedy w środku było sadzone jajko, plasterek sera cheddar i bekon. To było obłędnie pyszne i postanowiłam je powtórzyć. Świetnie smakują świeżo zdjęte z patelni ale jeszcze lepiej opieczone w tosterze.
 Składniki na 16 sztuk:
450 g mąki pszennej typ 550
13g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży
200 ml mleka
100 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła
 
Dodatkowo:
kasza manna lub kukurydziana do obtoczenia.
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wymieszanej z ciepłym mlekiem, dodać cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki. Wymieszać i odstawić na bok na 20 minut do wyraźnego wyrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie sprężyste i jednolite pod koniec dodając miękkie masło.

Ciasto pozostawić w misce przykrytej ściereczką na 1 godzinę w ciepły miejscu lub przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Rano należy ciasto doprowadzić do temperatury pokojowej i dopiero wałkować.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą krążka o średnicy 8 cm wykrawać kółka

Następnie każdy placek obtoczyć z dwóch stron w kaszy i odkładać na papier do pieczenia.
Tak przygotowane krążki pozostawić do napuszczenia na 30 min
Po tym czasie patelnię z nieprzywierającym dnem lekko wysmarować olejem i rozgrzać. Bułeczki delikatnie zdjąć z papieru- najlepiej łopatką, by ich nie ugnieść. Włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez około 10 min z każdej strony kontrolując stopień zarumienienia. Można jeść prosto z patelni takie cieplutkie lub wystudzić na kratce i odgrzewać w tosterze. 

 

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze