Bajgle

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych bajgli to pomyślałam że to najlepsze pieczywo jakie do tej pory jadłam. Chrupiąca skórka i puszysty, miękki środek. Opis wykonania troszkę odstrasza ale w rzeczywistości jest to „bułka z masłem” 🙂

Składniki na 6 sztuk:

250 ml mleka 3,2%

15 g świeżych drożdży

50 g masła 82%

20 g cukru

1/2 łyżeczki soli

400 g mąki pszennej typ 550 lub 650

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Sezam jasny, mak lub płatki owsiane, do posypania

Przygotowanie:

Masło roztopić i przestudzić. Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną oraz sól i roztopione masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 1 godz aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

 W garnku zagotować wodę. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części (u mnie każda część ok 118 g). Z każdej części uformować równą kulkę. W każdej kulce zrobić dziurkę w środku i nawijając na palec obracać i formować bajgla.

Bajgle nakładać na foremki silikonowe do bajgli (u mnie Lekue). Można również w środek włożyć kieliszek do wódki obrócony spodem do góry (nie pękną). Można również piec bajgle z samą dziurką, natomiast będzie on malutka po upieczeniu.

Każdego bajgla zanurzyć we wrzątku na 30 sek. Wyjąc i odsączyć na ręczniku papierowym.

Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z kolejnymi bajglami postępować tak samo.Na koniec każdego bajgla posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać obficie sezamem.

Piec w 200*C przez około 20-25 min do złotego koloru.

Bajgle zdjąć z foremek zaraz po upieczeniu i pozostawić do wystudzenia na kratce.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić te bułki
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze