Bajgle
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych bajgli to pomyślałam że to najlepsze pieczywo jakie do tej pory jadłam. Chrupiąca skórka i puszysty, miękki środek. Opis wykonania troszkę odstrasza ale w rzeczywistości jest to „bułka z masłem” 🙂
Składniki na 6 sztuk:
250 ml mleka 3,2%
15 g świeżych drożdży
50 g masła 82%
20 g cukru
1/2 łyżeczki soli
400 g mąki pszennej typ 550 lub 650
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Sezam jasny, mak lub płatki owsiane, do posypania
Przygotowanie:
Masło roztopić i przestudzić. Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną oraz sól i roztopione masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 1 godz aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
W garnku zagotować wodę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części (u mnie każda część ok 118 g). Z każdej części uformować równą kulkę. W każdej kulce zrobić dziurkę w środku i nawijając na palec obracać i formować bajgla.
Bajgle nakładać na foremki silikonowe do bajgli (u mnie Lekue). Można również w środek włożyć kieliszek do wódki obrócony spodem do góry (nie pękną). Można również piec bajgle z samą dziurką, natomiast będzie on malutka po upieczeniu.
Każdego bajgla zanurzyć we wrzątku na 30 sek. Wyjąc i odsączyć na ręczniku papierowym.
Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z kolejnymi bajglami postępować tak samo.Na koniec każdego bajgla posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać obficie sezamem.
Piec w 200*C przez około 20-25 min do złotego koloru.
Bajgle zdjąć z foremek zaraz po upieczeniu i pozostawić do wystudzenia na kratce.
4 komentarze
Kasia
Czy drożdże świeże można zastąpić suszonymi?
Kasia
Ooo wyglądają smakowicie a kieliszek nie pęknie?
Anonimowy
Mnie się spód nie dopieka w tych formach ☹
Unknown
Zaraz bede robic,wygladaja tak smakowicie ze nie moge sie oprzec