Curry z dynią, szpinakiem i kurczakiem

Jesień to taka pora roku kiedy nasz organizm domaga się dogrzania. Mój szczególnie bo nienawidzę zimna. Lubię do swojej diety włączać pikantne przyprawy i częściej gotuje dania ostre. Takim daniem jest właśnie curry z dynią, szpinakiem i kurczakiem.

Składniki:

300 g fileta z kurczaka
1 szalotka
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
400 g dyni
100 g świeżego szpinaku
1 łyżka zielonej pasty curry
1 puszka mleka kokosowego
sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
sól

Dodatkowo:

ryż

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę. Szalotkę, imbir i czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Dynię, obrać ze skóry i pokroić w kostkę wielkości kostki kurczaka.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną dynię i smażyć około 5 minut.
Dynię przełożyć na talerz i odstawić. Na tę samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju, dodać pokrojoną szalotkę i smażyć chwilę aż się zeszkli. Dodać imbir i czosnek, a następnie przyprawy tj. curry, zieloną pastę curry, kurkumę. Całość krótko podsmażyć i dodać kawałki kurczaka, wymieszać i smażyć aż kurczak zmieni kolor.
Do kurczaka dołożyć wcześniej podsmażoną dynię, szpinak i wlać mleko kokosowe. Doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem 5 minut, po czym zdjąć pokrywę i gotować aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodać sok z limonki i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą.
Curry z dynią podawać z ryżem.

Smacznego!!!

Curry z dynią

Curry z dynią

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!