Wołowina po azjatycku

Wołowina po azjatycku to ekspresowe danie a smakuje jak z małej orientalnej knajpki. Warzywa można dodać jakie tylko lubimy. Ja miałam groszek cukrowy, który fajnie chrupał bo był taki al dente 🙂
Składniki dla 3 osób:

250 g polędwicy wołowej lub ligawy

1 papryka czerwona

100 g groszku cukrowego

1 cebula (1/2 białej, 1/2 czerwonej)

2 łyżki oleju

Marynata:

50 ml sosu sojowego jasnego

20 ml octu ryżowego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka miodu

150 ml wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

pieprz

1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

szczypiorek

sezam

ryż

Przygotowanie:

Wołowinę należy pokroić w poprzek włókien na bardzo cienkie plastry a następnie w cienkie paseczki. Mięso przełożyć do miski i dodać: Sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, wodę, sok z limonki, ocet ryżowy, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 min.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne a następnie pokroić w cienkie paski.

Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, podsmażyć aż zacznie się rumienić a następnie dodać paprykę oraz groszek cukrowy i smażyć pod przykryciem ok 4-5 minut. Na patelnie dodać zamarynowane mięso wraz z marynatą i całość mieszając smażyć ok 1-2 minut. Nie smażyć zbyt długo bo mięso stanie się twarde i gumowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotowe danie posypać szczypiorkiem i sezamem. Podawać z ryżem oraz ćwiartką limonki. Skropić danie limonką i jeść:)

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA.

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz