![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2021/03/A809D4B0-3918-4CBC-8953-CDAD266984B5.jpeg)
Chlebki do żurku
Chlebki do żurku podajemy w Wielkanoc ale nie tylko, zapieczone i wypełnione żurkiem. Moje chlebki są małe aby zjeść zupę i na końcu chlebek.
Składniki na 5 szt:
200 ml wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 550
100 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Do misy miksera wlać wodę, musi być ciepła ale nie gorąca. Dodać drożdże cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, jogurt, sól. Wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat i podzielić na 5 równych części. Najlepiej zważyć wagą kuchenną wtedy każdy z chlebków będzie równy. U mnie każda część ważyła 170 g. Z każdej porcji oderwać po małym kawałku (ok.10g) na uchwyt chlebka.
Porcję ciasta uformować w ładną gładką kulkę i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z pozostałych małych porcji ciasta uformować kulkę spłaszczając ją na kształt zatyczki. W chlebku na samym środku zrobić delikatny otwór i włożyć zatyczkę. Tak przygotowane chlebki odłożyć do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 230*C góra-dół. Do niewielkiego żaroodpornego naczynia wlać 250 ml gorącej wody i wstawić je na dno piekarnika zaraz przed włożeniem chlebków do piekarnika. Wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec je ok 20 min na złoty kolor. Studzić na kratce.
Aby wypełnić chlebki żurkiem należy ściąć górę, wydrążyć miękkie środek a następnie zapiec je w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół przez 15-20 min.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2021/03/D14B8350-2E70-45D5-B171-D2E62296501B-75x75.jpeg)
![](https://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2021/03/F19DCD78-BC02-43B9-AA84-A42F16E25396-75x75.jpeg)
8 komentarzy
Ewa
Czy można dodać trochę mąki żytniej do chlebków?
Michał
Polecam przytrzymać chlebki godzinę przed włożeniem do pieca (zamiast 30min). Dzięki temu wzrost nie będzie rozrywał chlebka przy podstawie. Przepis świetny. Dzięki
Agata Pietroń
Dzień dobry,
Potrzebuję 6 takich chlebków, o ile zwiększyć ilość składników?
Karolina
Najlepszy blog z przepisami, dzięki Tobie nauczyłam się gotować, a pieczenie chleba to dla mnie bułka z masłem. Przepisy są po prostu świetnie napisane – dosłownie wszystko co dodajesz jest przeze mnie robione. Dziękuje ci za ten blog!
Anna
Czy z tego przepisu mogłabym zrobić 3 większe chlebki? Nie rozwalą się?
Monika Molecka
Tak. można
Magda
Czy mogę zrobić je 2 dni przed podaniem?
Monika Molecka
Nie, nie rozwalą się ale będą ogromne