
Cynamonowe rollsy
Cynamonowe rollsy tak obłędnie pachną, że nie da się nie zjeść jeszcze gorącego z blachy ! Zapach cynamonu roznosi się po całej kuchni. Puszyste ciasto i aromatyczny cynamon to idealne połączenie.
Składniki na 15 szt:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
20 g drożdży
40 g cukru
40 g roztopionego masła
1 jajko (połowę odłożyć do posmarowania)
szczypta soli
Nadzienie:
40 g miękkiego masła
30 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1/2 jajka+ 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut (jeśli nie jesteś pewna, że drożdże są świeże, a mleko nie jest za gorące to nie rób rozczynu).
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko (połowę zostaw do posmarowania bułeczek), roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt dość cienkiego prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować miękkie masło i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od krótkiego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić łączenie rolady i pokroić na 2 cm plastry najlepiej za pomocą nitki. Gotowe bułeczki układać na blaszce w odstępach.
Rollsy przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 15-20 min. Studzić na kratce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

