Cynamonowe rollsy

Cynamonowe rollsy tak obłędnie pachną, że nie da się nie zjeść jeszcze gorącego z blachy ! Zapach cynamonu roznosi się po całej kuchni. Puszyste ciasto i aromatyczny cynamon to idealne połączenie.
Składniki na 15 szt:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej typ 550

150 ml mleka

20 g drożdży

40 g cukru

40 g roztopionego masła

1 jajko (połowę odłożyć do posmarowania)

szczypta soli 

Nadzienie:

40 g miękkiego masła

30 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

1/2 jajka+ 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut (jeśli nie jesteś pewna, że drożdże są świeże, a mleko nie jest za gorące to nie rób rozczynu).

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko (połowę zostaw do posmarowania bułeczek), roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt dość cienkiego prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować miękkie masło i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zwinąć jak roladę zaczynając od krótkiego boku. Na samym końcu dokładnie zlepić łączenie rolady i pokroić na 2 cm plastry najlepiej za pomocą nitki. Gotowe bułeczki układać na blaszce w odstępach.

Rollsy przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 15-20 min. Studzić na kratce.

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!