Babka cytrynowa z mascarpone
Babka cytrynowa z mascarpone to niezwykle maślana, wilgotna, kremowa i aromatyczna babka. Jest niezwykle prosta i niebiańsko pyszna.
Składniki na formę o śr. 22 cm:
4 jajka rozm. L
180 g cukru
180 g mascarpone
125 g masła
1 cytryna (skórka i sok)
300 g mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
szczypta soli
Polewa:
100 g białej czekolady
40 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
Smarowidło do formy:
15 g masła
15 g oleju
15 g mąki pszennej lub ryżowej
Dodatkowo:
kulki zbożowe Crispearls
suszone płatki chabrów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Polecam przygotować pastę do smarowania formy. Należy roztopić masło, dodać olej i mąkę. Całość wymieszać. Za pomocą pędzelka posmarować formę pastą. Dzięki tej paście babka wychodzi bez problemu z każdej formy, nawet tej skomplikowanej. Można również formę posmarować olejem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i wystudzić.
Jajka z cukrem ubić na jasną i puszystą masę. Następnie dodać mascarpone, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok, roztopione masło, szczyptę soli. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników.
Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia. Nie mieszać zbyt długo.
Ciasto przełożyć do formy o śr. 22 cm, wyrównać. bakę piec ok 40- 45 min do suchego patyczka.
Babkę wyjąć z formy po przestudzeniu.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Śmietankę z czekoladą podgrzać i wymieszać do uzyskania gęstej polewy.
Polewać wystudzoną babkę. Udekorować kuleczkami zbożowymi Crispearls i suszonymi chabrami.
3 komentarze
Magda
Jaką konstytencje ma surowe ciasto ? Wyszło mi dość gęste (potrzebowałam przełożyć je do formy łyżka). Czy takie jest ok, czy powinno być bardziej lejące ?
Maja
Czy mozna zastąpić masło olejem rzepakowym?
Marta
Ile wcześniej można upiec babkę, aby była dalej miękka?