Ciasteczka kwiatuszki z marmoladą
Ciasteczka kwiatuszki z marmoladą to ciasteczka mojego dzieciństwa. Pamiętam je z tą ciągnącą marmoladą po środku. Te ciasteczka są niezwykle maślane i rozpływają się w ustach.
Składniki na 25-30 szt:
200 g masła 82%
100 g cukru pudru
40 g białka kurzego jajka
260 g mąki pszennej
4 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 łyżki dżemu np.malinowy, wiśniowy itp.
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło i białko wyjąć z lodówki na 40 min przed przygotowaniem ciasteczek. Powinno być miękkie, plastyczne ale nie tak miękkie że aż przezroczyste. Dżem wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
Miękkie masło umieścić w misie miksera razem z cukrem pudrem i ubijać przez ok 10 min na jasną i puszystą masę.
Do ubitego masła dodać białko jaja i nadal ubijać na najwyższych obrotach, masa nie powinna się rozwarstwić wyglądać na zwarzoną. Ubijać tylko do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera mieszać TYLKO! do połączenia. Masa powinna przypominać krem.
Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Blaszkę dużą piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwieździstą np Wilton 2D, Wyciskać ciastka o wysokości ok 2 cm w odstępach ponieważ ciastka się rozejdą.
Czubek każdego kwiatka lekko spłaszczyć mokrym palcem tworząc dziurkę na dżem. Do każdej dziurki nałożyć odrobinę dżemu.
Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika góra-dół i piec ok 15-17 min aż brzegi będą zarumienione. Zdejmować z blaszki przestudzone ciasteczka. Przechowywać w słoiku lub puszce nawet 2 tyg.
3 komentarze
Ania
Coś wspaniałego. Zresztą jak wszystko,co robisz.
Ania
Najlepsze ciasteczka maślane! A jakie pyszne ciepłe !
Krzysiek
Wyglądają idealnie! Jak pyszne, domowe maślane ciasteczka. Chyba już wiem, co zaproponuję dziewczynie do wspólnych wypieków 😉