Ciasteczka kwiatuszki z marmoladą

Ciasteczka kwiatuszki z marmoladą to ciasteczka mojego dzieciństwa. Pamiętam je z tą ciągnącą marmoladą po środku. Te ciasteczka są niezwykle maślane i rozpływają się w ustach.

Składniki na 25-30 szt:

200 g masła 82%

100 g cukru pudru

40 g białka kurzego jajka

260 g mąki pszennej

4 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

3 łyżki dżemu np.malinowy, wiśniowy itp.

1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Masło i białko wyjąć z lodówki na 40 min przed przygotowaniem ciasteczek. Powinno być miękkie, plastyczne ale nie tak miękkie że aż przezroczyste. Dżem wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.

Miękkie masło umieścić w misie miksera razem z cukrem pudrem i ubijać przez ok 10 min na jasną i puszystą masę.

Do ubitego masła dodać białko jaja i nadal ubijać na najwyższych obrotach, masa nie powinna się rozwarstwić wyglądać na zwarzoną. Ubijać tylko do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera mieszać TYLKO! do połączenia. Masa powinna przypominać krem.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Blaszkę dużą piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwieździstą np Wilton 2D, Wyciskać ciastka o wysokości ok 2 cm w odstępach ponieważ ciastka się rozejdą.

Czubek każdego kwiatka lekko spłaszczyć mokrym palcem tworząc dziurkę na dżem. Do każdej dziurki nałożyć odrobinę dżemu.

Tak przygotowane ciastka włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika góra-dół i piec ok 15-17 min aż brzegi będą zarumienione. Zdejmować z blaszki przestudzone ciasteczka. Przechowywać w słoiku lub puszce nawet 2 tyg.

 

 

 

 

Zapraszam na Instagram  tam video z przygotowania ciastek
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze