Drip cake czyli tort czekoladowy z frużeliną malinową i polewą czekoladową

No i mój pierwszy tort
Stresu przy nim ogrom ale smak obłędny i mam nadzieję że wszystkim gościom smakował 

 

Biszkopt: 24cm
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 gorzkiego kakao 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodawać cukier łyżka po łyżce aż całkowicie się rozpuści. Dalej miksując dodawać żółtka jedno po drugim. Mąkę z kakao przesiać przez sito i w dwóch partiach dodać do ubitych jajek, wymieszać już szpatułką
Przełożyć do formy 24 cm i piec do suchego patyczka ok 35- 40 min w 170 stopniach
Krem:
500ml śmietany 30%
500g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki mocno schłodzone zmiksować na gładki i gęsty krem.
Frużelina z owoców leśnych:
250g owoców świeżych lub mrożonych (jagody, maliny, truskawki)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpusz.w 1 łyżce wody zimnej
1 łyżeczka żelatyny zalana 2 łyżkami ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
70 g cukru
Owoce włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia. 
Polewa na drip:
60g czekolady gorzkiej 70%
40g  czekolady mlecznej
120ml śmietany kremówki 36% lub 30%

Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort.

Nasączenie:
200 ml wody mineralnej niegazowanej
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
5 łyżek wódki (opcjonalnie)

 
Dodatkowo:
Świeże owoce ( borówki, maliny)

Składamy tort:

Biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą ostrego noża.
Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy warstwę kremu śmietankowego, następnie za pomocą rękawa cukierniczego robimy rant z kremu tak aby frużelina nie wyciekła. Na środek wykładamy całą frużelinę. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy. Kolejną warstwę kremu śmietanowego, na wierzch układamy świeże owoce, przyciskamy ostatnim blatem. Tort tynkujemy pozostałym kremem z góry i po boku.
Za pomocą małej łyżeczki łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy dripu. Dekorujemy świeżymi owocami. 

Smacznego !

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze