Drip cake czyli tort czekoladowy z frużeliną malinową i polewą czekoladową
No i mój pierwszy tort
Stresu przy nim ogrom ale smak obłędny i mam nadzieję że wszystkim gościom smakował
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 gorzkiego kakao
Przełożyć do formy 24 cm i piec do suchego patyczka ok 35- 40 min w 170 stopniach
500ml śmietany 30%
500g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250g owoców świeżych lub mrożonych (jagody, maliny, truskawki)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpusz.w 1 łyżce wody zimnej
1 łyżeczka żelatyny zalana 2 łyżkami ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny
70 g cukru
Owoce włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.
60g czekolady gorzkiej 70%
40g czekolady mlecznej
120ml śmietany kremówki 36% lub 30%
Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort.
Nasączenie:
200 ml wody mineralnej niegazowanej
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
5 łyżek wódki (opcjonalnie)
Świeże owoce ( borówki, maliny)
Składamy tort:
Biszkopt przecinamy na 3 części za pomocą ostrego noża.
Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem. Wykładamy warstwę kremu śmietankowego, następnie za pomocą rękawa cukierniczego robimy rant z kremu tak aby frużelina nie wyciekła. Na środek wykładamy całą frużelinę. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy. Kolejną warstwę kremu śmietanowego, na wierzch układamy świeże owoce, przyciskamy ostatnim blatem. Tort tynkujemy pozostałym kremem z góry i po boku.
Za pomocą małej łyżeczki łyżeczki rozprowadzamy polewę czekoladową, kontrolując spływy dripu. Dekorujemy świeżymi owocami.
4 komentarze
Unknown
Mam pytanko na ile mniej wiecej osob jest ten tort?
Anonimowy
W przypadku owoców mrożonych poczekać aż się rozmrożą, czy można od razu do garnka?
Kasia_1988
OOO to dobry pomysł na taki romantyczny tort 🙂 Z okazji urodzin, rocznicy ślubu czy związku. Sprawdzają Wam się mrożone owoce na dekorację? Teraz niestety jeszcze bieda w sklepach i czekam na lato kiedy będzie duży wybór owoców do tortów. Mrożone sa bardzo wilgotne i wtapiają się w ciasto 🙁
Maja Wierzbicka
świetnie wygląda 🙂 mega