Drożdżówki z serem i morelami

Drożdżówki z serem i morelami to puszyste bułeczki z mocno waniliowym wypełnieniem z serka śmietankowego i dodatkiem w postaci moreli. Wspaniale smakują z kubkiem kawy lub herbaty
Składniki na 12 szt:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej

150 ml mleka

25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

40 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Masa serowa:

300 g twarogu półtłustego (jak na sernik)

1 op cukru wanilinowego

30 g cukru

2 żółtka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

12 połówek moreli

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut. Nie trzeba robić rozczynu ale polecam to osobom, które są początkujące w wypiekach drożdżowych.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość).

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół

Ser utrzeć widelcem razem z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym oraz ekstraktem z wanilii. Przełożyć do rękawa cukierniczego i odciąć prosto róg.

Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części (ok.50g każda), uformować kulki i położyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (moje dno miało średnicę 5 cm). Na środek każdego krążka wyciskać z rękawa masę serową, ułożyć połówkę moreli. Drożdżówki odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180*C. Drożdżówki piec przez 20-25 min.Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polukrować wystudzone drożdżówki.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!