Serniczki na patyku, cheescakesticks

Serniczki na patyku to bardzo efektowne kawałki sernika nabite na patyczek do lodów, każdy w innej polewie i posypce.
Gwarantuję Wam, że każdy będzie nimi zachwycony.
Składniki na 12 szt:

Spód:

170 g mąki pszennej 450

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

60 g masła 82%

Masa serowa:

650 g sera na sernik najlepiej bardzo gęstego typu “Mój ulubiony”

1 budyń waniliowy bez cukru (37g)

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa biała:

400 g białej czekolady Fin Care (Lidl)

1 łyżeczka oleju kokosowego

kilka kropel barwnika różowego

Polewa ciemna:

250 g czekolady mlecznej

50 g czekolady gorzkiej

1 łyżka oleju kokosowego

20 g czekolady mlecznej, na paski

Dodatkowo:

owoce liofilizowane

pistacje

ciasteczka Oreo

suszone płatki kwiatów jadalnych

świeże owoce (maliny, truskawki, borówki)

Przygotowanie:

Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Ja używam połowę ciasta bo lubię bardzo cienki spód, resztę mrożę. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 160*C góra-dół.

Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Nie ubijać zbyt długo aby nie napowietrzać masy.

Masę serową wylać na ciasto i wyrównać.

Sernik piec w nagrzanym do 160*C góra- dół piekarniku przez 60 min. Sernik dość mocno urośnie ale później opadnie. Jeśli zauważysz, że góra sernika mocno się przypieka można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, najlepiej po nocy w lodówce.

Sernik podzielić na 12 kawałków. Talerz lub tacę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki sernika tak aby się ze sobą nie stykały. Do serniczków wbić delikatnie patyczki.  Serniczki włożyć do zamrażalnika na około 4 godz.

Polewy roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przelać do wąskich i wysokich naczyń.

Zamrożone serniki zanurzać w polewie a następnie posypywać od razu dodatkami. Jeśli polewa nie sięga w całości aby pokryć sernik można pomóc sobie łyżeczką. Dekorację oczywiście wg gustu. Aby zrobić poprzeczne kreski z czekolady, należy odrobinę białej wymieszać z barwnikiem i przelać do małego woreczka, odciąć róg i polewać serniczki.

Serniczki schłodzić w lodówce.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuję jak zrobić ten deser
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!