Kremówka
Kremówka to puszysty krem pomiędzy dwoma warstwami ciasta. Jedna warstwa to ciasto francuskie a druga to kruche ciasto maślane. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne i zamiast kruchego spodu można także użyć gotowego ciasta francuskiego.
Składniki na formę o wym. 24×39 cm:
1 warstwa:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
2 warstwa:
500 ml mleka 3,2 %
1 budyń waniliowy (40 g)
2 łyżki cukru
1 litr śmietany kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
10 płaskich łyżeczek żelatyny
3 warstwa:
125 g masła 82%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
70 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo:
Lukier lub cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw należy upiec 1 i 3 warstwę. Ciasto francuskie rozłożyć (można przed pieczeniem naznaczyć ciasto na kawałki tępą stroną noża żeby łatwiej było kroić ciasto po upieczeniu) i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200*C przez około 15-20 min.
Aby zrobić kruchy spód należy wszystkie składniki wstępnie posiekać nożem a następnie szybko zagnieść rękami.
Następnie rozwałkować na prostokąt takiej samej wielkości jak płat ciasta francuskiego. Pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 185°C. aby spód był delikatny, nie można piec go zbyt długo. Zostawić do wystygnięcia.
Krem: Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier i podgrzewać. Do pozostałego 100 ml mleka wsypać budyń i wymieszać. Do gotującego mleka wlać rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszać aż budyń zgęstnieje. Chwilę gotować. Budyń nakryć folią spożywczą aby dotykała wierzchu i odstawić do wystudzenia w temp pokojowej.
Żelatynę wsypać do miseczki i zalać wodą tak aby tylko ją przykryła i odstawić na 8-10 min do napęcznienia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą lub w mikrofalówce (3 sek) aż stanie się płynna. Do płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki wystudzonego budyniu i dokładnie rozmieszać. Resztę budyniu zmiksować mikserem i wlać zawartość miseczki z żelatyną. Do budyniu dodać ubitą wcześniej śmietanę i wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką. Gotowy krem wyłożyć na upieczony i wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na krem ułożyć upieczone ciasto francuskie. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Całość posypać cukrem pudrem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
ashok
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.
Martyna
Ciasto jest prze prze przepyszne! Nie za słodkie, idealne! Łatwe w wykonaniu, no po prostu mega!
Monika Molecka
Jest mi niezmiernie miło i cieszę się że smakuje 🙂