Pierniki
Pierniczki od zawsze były w moim domu. Robiliśmy je ogromne ilości bo każdy je lubi. Można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo. Pierniczki nadają się jako dekoracja na choinkę. Ciasto najlepsze jest po leżakowaniu 7 dni ale minimum musi odstać na blacie 2 dni. Nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi bogatym aromatem przypraw. Pierniczków wychodzi dość sporo więc nie ma opcji że zabraknie ich do Świąt 🙂
Składniki:
750 g mąki pszennej
250 g miodu
300 g cukru
125 g masła
3 jajka
1 łyżeczka sody+ 1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki proszku pieczenia
20 g kakao gorzkiego (można dać mniej ale Ja lubię takie ciemne)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Lukier królewski:
1 białko (ok 35 g)
160 g cukru pudru
5 kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito.
Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.
Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na minimum 2 dni ale najlepsze są kiedy ciasto leżakuje 7 dni (po 2 dniu wkładamy do lodówki), nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi pełnym aromatem przypraw.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5- 7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej).
Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.
Jajko wyparzyć. Samo białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder, sok z cytryny i na najmniejszych obrotach miksera ucierać do powstania gładkiej i lśniącej masy lukrowej. Gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki można dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty można do rozrobić sokiem z cytryny.
Lukier nałożyć do worka i minimalnie uciąć róg.
Lukrować wystudzone pierniczki i pozostawić do zaschnięcia lukru.
Smacznego!!!
24 komentarze
Martyna
Mam pytanie odnośnie przechowywania. Czy ozdobione tym lukrem pierniczki mogę przechowywać w pojemniku szczelnym ? Jak długo ?
Czy po upieczeniu są miękkie, czy trzeba chwilę odczekać ?
magda
Czy ciasto po wyrobieniu powinno być mokre i bardzo klejące? Pierwszy raz robię pierniki i nie wiem.
Monika Molecka
Tak takie ma być. Dopiero po 2 dniach leżakowania nabiera odpowiedniej konsystencji
Agata
Dzień dobry, ile max można przechowywać we pierniczki? I czy powinny być w szczelnie zamkniętym pojemniku? Połowa już i tak zjedzona ale pytam na zapas🙂
Karolina
Dzień dobry, czy ciasto na te pierniczki może leżakować dłużej niż 7 dni?
Justa
Dzień dobry.
Planuję upiec domek piernikowy z Pani przepisu. Czy na jego konstrukcję potrzeba całej porcji tego ciasta czy może mniej albo i nawet więcej?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Monika Molecka
Dzień dobry.
Ciasta około 1/3 z porcji
Ola
Co jeżeli moje ciasto leżakuje 6 dzień na blacie, a nie w lodówce? Czy nadal nadaje się do zrobienia pierniczkow?
Monika Molecka
nic mu nie będzie można robić dalej
Magdalena
Czy należy je piec w 180 stopniach góra dół?
Monika Molecka
Tak
Monika Molecka
Raczej nie
Justyna
Dzień dobry 🙂 Mam w planach robienie tych pierniczków. Czy one nadają się od razu do jedzenia czy muszą swoje odleżeć, żeby były miękkie? Z góry dziękuję za informacje 🙂
Monika Molecka
Dzień dobry,
nadają się od razu do jedzenia ale im dłużej leżą tym lepiej
Róża
Pierniczki wyszły idealne! Pyszne, mięciutkie i puszyste. Takie dobre, że zabrakło do świąt i robię drugi raz 😁
Justyś
Witam. Ciasto ma leżakować 7 dni lub więcej na blacie kuchennym? Czy lepiej w lodówce?
Monika Molecka
Powyżej 2 dni w lodówce
Justys
Widzę, że dopiero teraz naniosła Pani zmiany w przepisie na temat leżakowania w lodówce 🙁 No nic, zaryzykuję i upiekę po 4 dniach leżakowania na blacie :-/
Monika Molecka
Nic a nic się z nim nie stanie. Ciasta na pierniki czasami leżakuje czasami nawet 6 tyg i się nie zepsuje bo mają goździki i cukier czyli naturalne konserwanty.
Justyś
Upieczone i już prawie pożarte 😉 Najlepszy przepis z wielu już wypróbowanych. Przepyszne.
Kasia
Witaj, film boski ⭐ !
A mnie interesuje czy takie ciasto w postaci surowej można również zamrozić? Np po tych kilku dniach leżakowania?
Monika Molecka
Witaj KAsiu,
Powiem Ci, że przenigdy nie mroziłam ciasta pierniczkowego. Ale bałabym się że soda i proszek zwietrzeją i już nie będą rosnąć.
Anonimowy
Czy to ciasto musi leżeć 2 dni? Chciałbym je dzisiaj zagnieść żeby jutro upiec (muszą być gotowe dla Mikołaja ��)
ewaewaewa
Właśnie robię ?? ciekawe jakie wyjdą ??