Pierniczki

Pierniki

Pierniczki od zawsze były w moim domu. Robiliśmy je ogromne ilości bo każdy je lubi. Można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo. Pierniczki nadają się jako dekoracja na choinkę. Ciasto najlepsze jest po leżakowaniu 7 dni ale minimum musi odstać na blacie 2 dni. Nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi bogatym aromatem przypraw. Pierniczków wychodzi dość sporo więc nie ma opcji że zabraknie ich do Świąt 🙂

Składniki:

750 g mąki pszennej
250 g miodu
300 g cukru
125 g masła
3 jajka
1 łyżeczka sody+ 1 łyżka mleka
1/2 łyżeczki proszku pieczenia
20 g kakao gorzkiego (można dać mniej ale Ja lubię takie ciemne)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier królewski:

1 białko (ok 35 g)
160 g cukru pudru
5 kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Do garnka włożyć masło, 1/2 cukier i miód. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym goździkiem, przyprawą do piernika i całość przesiać przez sito.
Jajka ubić z pozostałą połową cukru na jasną i puszystą masę. Sodę rozpuścić w mleku i wlać do przestudzonego miodu, wymieszać.
Mąkę wymieszać z masą miodową i ubitymi jajkami. Zagnieść ciasto i przełożyć do miski, owinąć szczelnie folią spożywczą i postawić na blacie na minimum 2 dni ale najlepsze są kiedy ciasto leżakuje 7 dni (po 2 dniu wkładamy do lodówki), nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji i przechodzi pełnym aromatem przypraw.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół (bez termoobiegu).
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na grubość 5- 7 mm i wykrawać foremkami pierniczki.
Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 8 min (nie dłużej).

Zdejmować z blaszki po wystudzeniu.

Jajko wyparzyć. Samo białko wlać do misy miksera, dodać cukier puder, sok z cytryny i na najmniejszych obrotach miksera ucierać do powstania gładkiej i lśniącej masy lukrowej. Gdyby lukier wyszedł zbyt rzadki można dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty można do rozrobić sokiem z cytryny.
Lukier nałożyć do worka i minimalnie uciąć róg.
Lukrować wystudzone pierniczki i pozostawić do zaschnięcia lukru.

Smacznego!!!

Pierniczki
Pierniczki
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

24 komentarze