Kurczak Masala

Kurczak Masala proste i szybkie danie z kuchni indyjskiej, które przy niewielkim wysiłku odwdzięcza się nam kawałkami kurczaka w aromatycznym sosie. Dzięki pieczeniu kawałków kurczaka w marynacie jogurtowej w piekarniku, mięso jest bardzo soczyste a zarazem miękkie. Ja podaję je z ryżem ale świetnie pasują do niego chlebki Naan
Składniki:

500 g piersi z kurczaka
250 g jogurtu naturalnego
6 szt pomidorków koktajlowych
1 szt cebuli
3 ząbki czosnku
120 g passaty pomidorowej
100 ml śmietany kremówki
100 ml wody
1 łyżka świeżego startego imbiru
3 łyżeczki przyprawy Garam Masala
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: 250 g jogurtu, 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprz, sól wymieszać dokładnie. Kurczaka pokroić w dość dużą kostkę i wymieszać z marynatą. Tak przygotowanego kurczaka odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę a najlepiej przygotować go poprzedniego wieczoru.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni góra- dół.

Na blaszkę lub do naczynia równomiernie rozłożyć wcześniej zamarynowanego kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-30 min aż zacznie się przypiekać. Wyjąc i odstawić.

W garnku rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, podsmażyć 2 min, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz 2 łyżeczki przyprawy garam masala. Wszystko smażyć przez około 3min.

Dodać pokrojone na 4 lub 6 pomidorki koktajlowe, passatę pomidorową oraz wodę. Gotować przez 5 min i dodać upieczone mięso z kurczaka oraz śmietanę kremówkę.

Wymieszać i ponownie zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać z ryżem oraz kleksem jogurtu naturalnego.

 
Przepis na placki naan z patelni (tutaj)

 Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze