Kurczak na płasko z warzywami

Kurczak na płasko z warzywami to propozycja na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie a skórka chrupiąca. Warzywa aromatyczne.
Składniki dla 5-6 osób:

1 kurczak (ok. 2 kg)

170 g masła

2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej

2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak

1 łyżeczki czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki soli

pieprz

Warzywa:

4 ziemniaki

2 marchewki

200 g pieczarek

1 główka czosnku

Dodatkowo:

natka pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Kurczaka położyć na desce i za pomocą ostrego noża lb specjalnego sekatora do mięsa wyciąć kręgosłup wraz z szyją. Jest to pasek ok 2 cm po środku. Wycięty kawałek można zamrozić i wykorzystać do gotowania rosołu. Kurczaka obrócić na drugą stronę i rozłożyć na płasko na blaszce. Delikatnie dociskając.

Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 190*C góra- dół bez termoobiegu.

Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka najpierw od wewnętrznej strony a następnie z góry. Nie smarować całą mieszanką ponieważ reszta potrzebna będzie do warzyw.

Ziemniaki, marchewkę obrać i pokroić w duże kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Główkę czosnku przekroić na dwie połówki. Warzywa przełożyć do miski i wlać pozostałe masło z przyprawami, wymieszać. Warzywa wyłożyć dookoła kurczaka, ułożyć czosnek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1 godz i 15 min. Po wbiciu widelca nie może wydostawać się krew. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!