Kurczak na płasko z warzywami
Kurczak na płasko z warzywami to propozycja na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie a skórka chrupiąca. Warzywa aromatyczne.
Składniki dla 5-6 osób:
1 kurczak (ok. 2 kg)
170 g masła
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
2 łyżeczki przyprawy złocisty kurczak
1 łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 łyżeczki soli
pieprz
Warzywa:
4 ziemniaki
2 marchewki
200 g pieczarek
1 główka czosnku
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć. Kurczaka położyć na desce i za pomocą ostrego noża lb specjalnego sekatora do mięsa wyciąć kręgosłup wraz z szyją. Jest to pasek ok 2 cm po środku. Wycięty kawałek można zamrozić i wykorzystać do gotowania rosołu. Kurczaka obrócić na drugą stronę i rozłożyć na płasko na blaszce. Delikatnie dociskając.
Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 190*C góra- dół bez termoobiegu.
Masło roztopić, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Gotową mieszanką masła i przypraw za pomocą pędzelka dokładnie wysmarować całego kurczaka najpierw od wewnętrznej strony a następnie z góry. Nie smarować całą mieszanką ponieważ reszta potrzebna będzie do warzyw.
Ziemniaki, marchewkę obrać i pokroić w duże kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Główkę czosnku przekroić na dwie połówki. Warzywa przełożyć do miski i wlać pozostałe masło z przyprawami, wymieszać. Warzywa wyłożyć dookoła kurczaka, ułożyć czosnek i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1 godz i 15 min. Po wbiciu widelca nie może wydostawać się krew. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA