Lava cake, fondant czekoladowy

Lava cake, fondant czekoladowy to ciastko mocno czekoladowe, które jest niezwykle aksamitne i w połączeniu z frużeliną wiśnia tworzy elegancki deser. 
Składniki na 3 szt:

90 g deserowej czekolady 50%

90 g masła

3 jajka

45 g mąki pszennej typ 450

3-4 łyżki cukru drobnego

Frużelina wiśniowa:

150 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek

1 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru (wg uznania)

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody

Dodatkowo:

cukier puder 

listki mięty

Przygotowanie:

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. Ramekiny od pojemności 200 ml wysmarować miękkim masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Nie podgrzewać zbyt długo bo może się zwarzyć. 

Jajka wybić do miski, dodać cukier i za pomocą trzepaczki lekko podbić jajka. Do masy jajecznej dodać mąkę, krótko wymieszać aby nie było grudek. Następnie dodać letnią rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość wymieszać do połączenia. Masę przelać do ramekinów, do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C góra- dół przez 8-10 min (u mnie było to 10 min). Po wyjęciu pozostawić w foremkach ok 2-3 min. Aby wyłożyć fondanty z foremki należy delikatnie obkroić foremkę nożem i wtedy wyłożyć na talerzyk. 

Frużelina:Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę.

Lava cake posypać cukrem pudrem i listkami mięty oraz frużeliną z wiśni.

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze