Lava cake, fondant czekoladowy
Lava cake, fondant czekoladowy to ciastko mocno czekoladowe, które jest niezwykle aksamitne i w połączeniu z frużeliną wiśnia tworzy elegancki deser.
Składniki na 3 szt:
90 g deserowej czekolady 50%
90 g masła
3 jajka
45 g mąki pszennej typ 450
3-4 łyżki cukru drobnego
Frużelina wiśniowa:
150 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
1 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru (wg uznania)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
cukier puder
listki mięty
Przygotowanie:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół. Ramekiny od pojemności 200 ml wysmarować miękkim masłem i wysypać mąką, nadmiar strzepać. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Nie podgrzewać zbyt długo bo może się zwarzyć.
Jajka wybić do miski, dodać cukier i za pomocą trzepaczki lekko podbić jajka. Do masy jajecznej dodać mąkę, krótko wymieszać aby nie było grudek. Następnie dodać letnią rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość wymieszać do połączenia. Masę przelać do ramekinów, do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C góra- dół przez 8-10 min (u mnie było to 10 min). Po wyjęciu pozostawić w foremkach ok 2-3 min. Aby wyłożyć fondanty z foremki należy delikatnie obkroić foremkę nożem i wtedy wyłożyć na talerzyk.
Frużelina:Wiśnie włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę.
Lava cake posypać cukrem pudrem i listkami mięty oraz frużeliną z wiśni.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Marta
A ja mam pytanie o frużelinę – czy pod taką postacią nada się do tortu, czy trzeba ją przygotować jakoś i naczej i bardziej zagęścić? ;>
Monika Molecka
Przepis na frużelinę do tortu jest pod tortami z frużeliną. Ta się nie nada
Anita
Uwielbiam ten deser, jednak sama jeszcze nie pokusiłam się o wykonanie. 😉