Makaron Udon z warzywami i kurczakiem

Ostatnio zasmakował mi bardzo makaron Udon. Jest to makaron z mąki pszennej w stylu japońskim, gruby i śliski. Jest delikatny i naprawdę bardzo smaczny. Idealnie pasuje do zup japońskich lub chińskich ale również usmażony w Woku z warzywami. 

 

 Składniki:

 400g makaronu Udon
200g fileta z kurczaka1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 mały brokuł
1 duża marchewka pokrojona w cienkie plasterki
6 pieczarek
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki czerwonej chilli
2 cebulki dymki pokrojone
prażone nasiona sezamu jasnego lub czarnego
olej do smażenia
sól 
pieprz
Sos:
5 łyżek sosu sojowego jasnego
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżki wody
1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować we wrzącej wodzie 1 minutę. Odcedzić, schłodzić pod zimną wodą i podstawić. 
Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w cienkie paski. Posolić i popieprzyć i wymieszać z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. 
Makaron Udon ugotować w osolonym wrzątku przez 6 min a następnie opłukać pod zimną wodą. 
Dobrze odsączyć.
W woku lub na patelni rozgrzać olej i dodać kurczaka. Smażyć około 5 min aż kurczak zacznie się rumienić. Zdjąć na talerz i na tę samą patelnię dodać marchewkę, pokrojony drobno imbir, pieczarki pokrojone na 4, czosnek a na końcu brokuły. Smażyć około 4-5 min i zalać wszystko sosem. Dodać ponownie kurczaka i całość wymieszać. 
Dodać makaron, dobrze wymieszać. Podawać posypane sezamem i pokrojoną dymką. 


Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!