Mini beziki do dekoracji toru
Takie mini kolorowe bezy mogą być pięknym elementem dekoracyjnym torów i deserów. Możemy zrobić jest z każdym kolorem lub bardziej fantazyjnie i posypać kolorowym cukrem. Mozna przechowywać je bardzo długo w szczelnym plastikowym opakowaniu.
Składniki na 2 blaszki bezów:
2 białka
130 g drobnego cukru
szczypta soli
barwnik w żelu
Przygotowanie:
Białka ze szczyptą soli wlać do czystej i osuszonej miski i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno (pamiętając żeby nie przebić białek). Następnie dodawać cukier łyżka po łyżce sprawdzając czy między dwoma palcami czuć jeszcze ziarenka cukru. Jeśli nie to znak że beza jest już wystarczająco ubita.
Piekarnik nagrzać do 100 stopni. Jeśli są dwie blaszki to można piec razem wtedy ustawiamy temperaturę 80 góra dół z termoobiegiem.
Do rękawa cukierniczego nałożyć naprawdę małą ilość barwnika od dołu w górę rękawa. Do środka za pomocą łyżki włożyć pianę z białek. Wyciskać niewielkie beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 1,5 godziny w 100 stopniach.