Mini Daquoise
Mini Daquoise to pojedyncze porcję słynnego tortu Daquoise z kremem karmelowym, daktylami i orzechami włoskimi. Nareszcie trafiłam na suszone daktyle cudownie miękkie i pyszne. Nie są wysuszone na wiórek jak inne. Seria Soft z Bakal to moje ulubione bakalie.
Składniki na 10 szt:
3 białka (z dużych jajek)
150 g drobnego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem:
125 g serka mascarpone
75 g masy kajmakowej naturalnej
150 ml śmietany 30% lub 36%
50 g orzechów włoskich
7 szt daktyli suszonych Soft Bakal
Dodatkowo:
gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Na jednej dużej lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 6 cm.
Piekarnik nagrzać do 90 stopni z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać ocet lub sok z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z prostą tylką o śr. 1,5 cm i wyciskać najpierw gładkie spody nie wychodząc poza okrąg a następnie wierzch bezików.
Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 2 drugą blaszkę na poziom przedostatni.
Piec przez ok 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezy do wystudzenia.
Tak upieczone beziki delikatnie zdejmujemy z blaszki.
Mascarpone wymieszać z masą kajmakową. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodać do masy kajmakowej. Całość dokładnie i delikatnie połączyć. Daktyle pokroić na drobne kawałki, orzechy posiekać. Dodać do kremu i wymieszać.
Na spody bezów ułożyć po 1 łyżce kremu i przykryć drugim blatem bezowym. Górę oprószyć gorzkim kakao.
*wpis powstał we współpracy z marką Bakal
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
8 komentarzy
Daga
Dzień dobry , jeżeli zrobię w piątek i włoże do lodówki zeby podać je w sobotę to nic się nie stanie ?
Monika Molecka
Nie powinno nic się stać
Martyna
A dzień dobry a ja chciałam zapytać o przechowywanie do dnia następnego. Gdzie przechowywać jeśli w ten sam dzień będę robić pavlova?
Monika Molecka
Suche bezy w temp pokojowej a już przełożone w lodówce
Kasia
Czy bezy nie rozmiękną się pod wpływem kremu?
Monika Molecka
nie powinny jeśli będą dobrze upieczone
Malgosia
Czy można bezy zdrowi dzień wcześniej czy składać torciki dnia następnego?
Monika Molecka
Tak oczywiście 🙂