Mini Daquoise

Mini Daquoise to pojedyncze porcję słynnego tortu Daquoise z kremem karmelowym, daktylami i orzechami włoskimi. Nareszcie trafiłam na suszone daktyle cudownie miękkie i pyszne. Nie są wysuszone na wiórek jak inne. Seria Soft z Bakal to moje ulubione bakalie.
Składniki na 10 szt:

3 białka (z dużych jajek)
150 g drobnego cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:
125 g serka mascarpone
75 g masy kajmakowej naturalnej
150 ml śmietany 30% lub 36%
50 g orzechów włoskich
7 szt daktyli suszonych Soft Bakal

Dodatkowo:
gorzkie kakao do posypania

Przygotowanie:

Na jednej dużej lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 6 cm.
Piekarnik nagrzać do 90 stopni z termoobiegiem.

Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać ocet lub sok z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

Tak ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z prostą tylką o śr. 1,5 cm i wyciskać najpierw gładkie spody nie wychodząc poza okrąg a następnie wierzch bezików.

 

Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 2 drugą blaszkę na poziom przedostatni.

Piec przez ok 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezy do wystudzenia.

Tak upieczone beziki delikatnie zdejmujemy z blaszki.

 

Mascarpone wymieszać z masą kajmakową. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodać do masy kajmakowej. Całość dokładnie i delikatnie połączyć. Daktyle pokroić na drobne kawałki, orzechy posiekać. Dodać do kremu i wymieszać.

Na spody bezów ułożyć po 1 łyżce kremu i przykryć drugim blatem bezowym. Górę oprószyć gorzkim kakao.

 

 

*wpis powstał we współpracy z marką Bakal

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy