Murzynek

Murzynek to proste ciasto kakaowe z czekoladową polewą. Jest wilgotne dzięki powidłom które dodaje się to masy. Jest puszysty dzięki dobrze ubitym jajkom i dodatkowy sody. Niezwykle smaczne i delikatne ciasto dla smakosza czekolady.
Składniki na formę o wym 20×27:

100 g masła 82%

50 ml oleju

3 jajka

150 g cukru

2 łyżki cukru wanilinowego

350 ml mleka

5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

300 g mąk pszennej typ 450

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g gorzkiego kakao

Polewa:

70 g śmietany kremówki 30%

70 g czekolady gorzkiej 50%

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 180*C gór- dół. Formę o śr. 20×27 cm wysmarować masłem i środkiem wyłożyć kawałkiem papieru (lepiej wtedy wyjmuje się ciasto).

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitych jajek dodać roztopione masło i olej dalej miksując. Następnie wlać mleko, dodać powidła lub dżem i miksować na najniższych obrotach. Dalej miksując dodać mąkę z proszkiem, sodą i kakao i mieszać tylko do połączenia.

Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec ok 45-50 min do suchego patyczka.

Zrobić polewę czekoladową. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. wystudzone ciasto polać wystudzoną polewą. Ciasto przechowywać w pojemniku na ciasto w temperaturze pokojowej.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA  

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!