Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe to ogórki w zalewie słodko- kwaśnej które idealnie pasują do sałatek, surówek lub jako przekąska. Ogórki konserwowe są już gotowe do jedzenia po tygodniu od zrobienia.
Składniki na 10 dużych słoików lub 15 mniejszych:
3 kg ogórków (najlepiej małych, jasnych i jędrnych)
3 gałęzie kopru razem kwiatami
liście laurowe (po 2 do słoika)
ziele angielskie (po 2 do słoika)
pieprz czarny ziarnisty (po 4 do słoika)
2 marchewki
3 łodygi chrzanu wraz z liśćmi
2 cebule
2 opakowania gorczycy
Zalewa (do wykonania tej ilości ogórków będą potrzebne 2 porcje zalewy):
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Wodę, ocet, cukier i sól zagotować i wystudzić.
Słoiki dobrze umyć a najlepiej wyparzyć w zmywarce. Ogórki umyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.
Na dno każdego słoika włożyć po kawałki liścia chrzanu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe. Następnie do słoików ciasno układać ogórki, jeden przy drugim ile tylko się da.
Pomiędzy ogórki włożyć łodygi chrzanu, kopru, po 2-3 słupki marchewki i ćwiartkę cebuli. NA wierch ponownie wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, dodać kilka gałązek kopru.
Ogórki zalać przestudzoną zalewą tak aby w całości zostały przykryte. Słoiki zakręcić nieuszkodzonymi nakrętkami.
Na dno dużego gara włożyć ściereczkę, ułożyć słoiki ale tak aby jeden nie dotykał drugiego i zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości.
Garnek postawić na średnim gazie pod przykryciem i gotować 7-10 min od zagotowania (jeśli czas będzie zbyt długi to ogórki się pomarszczą).
Tak pasteryzowane ogórki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po tygodniu.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Madzia
Ogórki zrobione i wyszły 🙂 U nas jednak jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do słodszych ogórków, więc po otwarciu słoika muszę zawsze dosypać cukier.
Monika Molecka
No to już kwestia gustu raczej 🙂
Anetta
Super, na pewno spróbuję 🤗