Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to ogórki w zalewie słodko- kwaśnej które idealnie pasują do sałatek, surówek lub jako przekąska. Ogórki konserwowe są już gotowe do jedzenia po tygodniu od zrobienia.
Składniki na 10 dużych słoików lub 15 mniejszych:

3 kg ogórków (najlepiej małych, jasnych i jędrnych)

3 gałęzie kopru razem kwiatami

liście laurowe (po 2 do słoika)

ziele angielskie (po 2 do słoika)

pieprz czarny ziarnisty (po 4 do słoika)

2 marchewki

3 łodygi chrzanu wraz z liśćmi

2 cebule

2 opakowania gorczycy

Zalewa (do wykonania tej ilości ogórków będą potrzebne 2 porcje zalewy):

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

6 łyżek cukru

2 łyżki soli

Przygotowanie:

Wodę, ocet, cukier i sól zagotować i wystudzić.

Słoiki dobrze umyć a najlepiej wyparzyć w zmywarce. Ogórki umyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki.

Na dno każdego słoika włożyć po kawałki liścia chrzanu, 1/2 łyżeczki gorczycy, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe. Następnie do słoików ciasno układać ogórki, jeden przy drugim ile tylko się da.

Pomiędzy ogórki włożyć łodygi chrzanu, kopru, po 2-3 słupki marchewki i ćwiartkę cebuli. NA wierch ponownie wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, dodać kilka gałązek kopru.

Ogórki zalać przestudzoną zalewą tak aby w całości zostały przykryte. Słoiki zakręcić nieuszkodzonymi nakrętkami.

Na dno dużego gara włożyć ściereczkę, ułożyć słoiki ale tak aby jeden nie dotykał drugiego i zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości.

Garnek postawić na średnim gazie pod przykryciem i gotować 7-10 min od zagotowania (jeśli czas będzie zbyt długi to ogórki się pomarszczą).

Tak pasteryzowane ogórki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Ogórki konserwowe są gotowe do spożycia po tygodniu.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze