Szarlotka z brzoskwiniami
Szarlotka z brzoskwiniami to maślane ciasto z jabłkowo- brzoskwiniowym wnętrzem. Jabłka z brzoskwiniami można kupić już gotowe w słoiku ale kiedy sezon na jabłka trwa w najlepsze, żal nie skorzystać z pachnących sadem jabłek.
Składniki 39×25 cm:
Ciasto:
450 g mąki pszennej typ 450
300 g zimnego masła 82%
2 żółtka
150 g cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
3 brzoskwinie bez skórki
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Jabłka i brzoskwinie brać i pokroić w kostkę. Pokrojone owoce wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i cukier. Smażyć, mieszając do momentu aż odparuje z nich sok. Wystudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder. Dodać żółtka i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem do momentu aż zacznie powstawać kruszonka a następnie zagnieść szybko ciasto rękami. Ciasto można zrobić w Thermomixie. Dodać wszystkie składniki do misy i ustawić obr. na 6 aż powstanie kruszonka. Wyjąć na blat i zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 min. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Pierwszą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, odkleić górny arkusz i odwrócić ciasto z papierem bezpośrednio na blaszkę. Ciasto wyrównać i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i podpiec przez ok 8-10 min.
Na podpieczone ciasto wysypać 2 łyżki bułki tartej (spód nie nasiąknie od jabłek) i wyłożyć przestudzone jabłka z brzoskwiniami.
Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Górną warstwę ciasta można wyciskać z foremek do ciastek. Najlepiej wałkować małe porcje, włożyć do zamrażalnika i dopiero wtedy wyciskać kształty.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min.
Szarlotkę z brzoskwiniami podawać z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany. Najlepiej smakuje kiedy podgrzeje się ją kilkanaście sekund w mikrofalówce.
2 komentarze
Marta
Czy po sezonie można dodać brzoskwinie z puszki? Nie zmieni to bardzo smaku?
Ps.Ciasto wygląda cudnie 😍
Monika Molecka
Będzie równie pyszna 🙂