Szarlotka z brzoskwiniami

Szarlotka z brzoskwiniami to maślane ciasto z jabłkowo- brzoskwiniowym wnętrzem. Jabłka z brzoskwiniami można kupić już gotowe w słoiku ale kiedy sezon na jabłka trwa w najlepsze, żal nie skorzystać z pachnących sadem jabłek.
Składniki 39×25 cm:

Ciasto:

450 g mąki pszennej typ 450

300 g zimnego masła 82%

2 żółtka

150 g cukru pudru

szczypta soli

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

3 brzoskwinie bez skórki

3 łyżki cukru

2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Jabłka i brzoskwinie brać i pokroić w kostkę. Pokrojone owoce wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i cukier. Smażyć, mieszając do momentu aż odparuje z nich sok. Wystudzić.

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder. Dodać żółtka i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem do momentu aż zacznie powstawać kruszonka a następnie zagnieść szybko ciasto rękami. Ciasto można zrobić w Thermomixie. Dodać wszystkie składniki do misy i ustawić obr. na 6 aż powstanie kruszonka. Wyjąć na blat i zagnieść.

Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 min. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Pierwszą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, odkleić górny arkusz i odwrócić ciasto z papierem bezpośrednio na blaszkę. Ciasto wyrównać i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i podpiec przez ok 8-10 min.

Na podpieczone ciasto wysypać 2 łyżki bułki tartej (spód nie nasiąknie od jabłek) i wyłożyć przestudzone jabłka z brzoskwiniami.

Rozwałkować drugą część ciasta i ułożyć na jabłkach. Górną warstwę ciasta można wyciskać z foremek do ciastek. Najlepiej wałkować małe porcje, włożyć do zamrażalnika i dopiero wtedy wyciskać kształty.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min.

Szarlotkę z brzoskwiniami podawać z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany. Najlepiej smakuje kiedy podgrzeje się ją kilkanaście sekund w mikrofalówce.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuje jak wykonać to ciasto.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze