Pizza z tuńczykiem

Przypomina mi czasy kiedy pracowałam w pizzerii zagranicą i pizza z tuńczykiem była na porządku dziennym. Na naszym stole nie gości często, a szkoda bo jest mega pyszna. 

 Składniki na 4 szt:

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
400 g Passaty pomidorowej3 łyżki koncentratu pomidorowego200 ml wody1 łyżka oliwy
1 łyżka masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

10 listków bazylii

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli
 1 puszka tuńczyka
1 łyżka kaparów
4 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (przepis tutaj)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do garnka dodać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i krótko podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć około minutę. Do garnka dodać pozostałe składniki i gotować na najmniejszej mocy palnika przez ok. 60 min co jakiś czas mieszając  aż sos zgęstnieje.  Sos można poporcjować i zamrozić.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 – 15 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą i układamy tuńczyka, konfiturę z cebuli i kapary, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez 15 minut, aż będą chrupiące.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Smacznego!!! 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy