Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym to miękkie, soczyste kawałki mięsa w aromatycznym i kremowym sosie z suszonych grzybów leśnych. Jako dodatek podałam pieczone ziemniaki i surówkę z kiszonej kapusty.
Składniki dla 3 osób:

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)

sól i pieprz

2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

40 g grzybów suszonych mieszanych (borowiki, podgrzybki)

4 łyżki oleju

1 łyżeczka masła

1 mała cebula

150 ml wody z gotujących się grzybów

200 ml śmietanki kremówki 30%

1 łyżeczka suszonego tymianku

garść świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby suszone wypłukać na sitku pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem, dodać 1/4 łyżeczki soli i gotować na średnim ogniu około 30 min do miękkości. ugotowane grzyby odsączyć (zostawić 150 ml wody spod gotujących się grzybów) i drobniej posiekać. 

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Plastry mięsa lekko rozbić pięścią lub tłuczkiem. Mięso posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć mięso i smażyć na dużym ogniu ok 3 min z każdej strony. mięso zdjąć z patelni na talerz i odstawić z boku. Na tę samą patelnię dodać 1 łyżeczkę masła, posiekaną cebulę i smażyć do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodać posiekane grzyby i całość smażyć 3 min. Na patelnię wlać wodę spod gotujących się grzybów, śmietanę kremówkę i dodać przyprawy: sól, pieprz i suszony tymianek. Całość wymieszać i w sosie ułożyć podsmażone kawałki mięsa. Patelnię nakryć pokrywką i dusić ok 5 min aż sos zgęstnieje. Na sam koniec danie posypać obficie posiekaną natką pietruszki. 

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!