Biszkopt kakaowy
Tak naprawdę żeby zrobić dobry, puszysty a zarazem stabilny biszkopt jasny trzeba się trzymać przepisu i nie kombinować po swojemu. Wiele biszkoptów przerobiłam zanim doszłam do tego naprawdę idealnego. Wiadomo, że ile Gospodyń, tyle przepisów i rad, ale Ja już żadnych rad nie słucham bo mam ten, który mnie zadowala.
Jaki biszkopt zrobić na dany rozmiar tortu?
Poniżej jest rozpiska z ilu jajek należy zrobić biszkopt na dany rozmiar tortownicy lub rantu. Jest to pomocna ściąga, kiedy nie chcemy aby biszkopt był zbyt niski lub zbyt wysoki.
ROZMIAR BLASZKI: ILOŚĆ JAJEK:
18-20 cm 5 szt
21-24 cm 7-8 szt
25 cm 10 szt
28 cm 12 szt
Potrzebne i przydatne akcesoria do pieczenia biszkoptu:
– rant cukierniczy lub wysoka tortownica (zazwyczaj biszkopt ma ok 8-9 cm więc jeśli nie masz wystarczająco wysokiej tortownicy będzie trzeba podwyższyć ją za pomocą papieru do pieczenia robiąc tzw. komin)
– dobry mikser ręczny lub planetarny, żeby dobrze ubić białka z cukrem
– szpatułka, żeby wymieszać mąkę do ubitych jajek
– waga kuchenna, aby skrupulatnie odmierzyć składniki
– sitko, do przesiania mąk i kakao
Pomocne rady:
Jajka: Powinny być w rozmiarze L i najlepiej wiejskie, wtedy biszkopt będzie miał piękny żółciutki kolor. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej wtedy biszkopt będzie puszysty i białka pięknie się ubiją. Podczas oddzielania białek od żółtek nie może wpaść nawet odrobina żółtka do miski, inaczej białka się nie ubiją;
Przebicie białek: następuje wtedy kiedy ubijamy je zbyt długo. Zaczynają się zbijać w grudki, a na spodzie zaczyna wytrącać się woda. Normalnie białka powinno ubijać się do 2 minut.
Mąka: najlepsza pszenna to typ 450 powinna i to ona powinna być używana do pieczenia biszkoptu;
Cukier: najlepiej sprawdzi się cukier drobny, który szybko rozpuszcza się po dodaniu do białek. Ja czasem używam zwykłego kryształu i też się sprawdza tylko trzeba nieco dłużej ubijać;
Temperatura i czas pieczenia: biszkopt wkłada się do nagrzanego piekarnika do 165*C i piecze się 40-45 min. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić drewnianą długą wykałaczką ponieważ większe średnice potrzebują dłuższego czasu.
Rzucanie biszkoptu: Po wyjęciu z piekarnika należy go równo upuścić lub uderzyć nim o blat aby usunąć pęcherzyki powietrza. Wtedy biszkopt będzie równy jak blat i nie zapadnie się;
Biszkopt aby nie był suchy przed przekładaniem kremem należy blaty nasączyć: Ja najczęściej używam woda, sok z cytryny, cukier.
Papier do pieczenia: wykładamy nim tylko samo dno tortownicy, nie smarujemy niczym boków ani nie wykładamy papierem.
Nie używamy proszku do pieczenia dzięki temu biszkopt nie opadnie po upieczeniu. Cała puszystość zawdzięcza się dobrze ubitym białkom.
Składniki śr. 18 cm
4 jajka
120 g drobnego cukru
70 g mąki pszennej typ 450
25 g gorzkiego kakao
Składniki na śr. 20 cm
5 jajek
150 g drobnego cukru
85 g mąki pszennej
30 g gorzkiego kakao
Składniki na 21-22 cm:
6 jajek
180 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
35 g gorzkiego kakao
Składniki na śr. 23-24 cm
7 jajek
200 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
45 g gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Jajka na 3 godziny przed pieczeniem wyjąć z lodówki. Oddzielić białka od żółtek. Cukier odmierzyć.
Mąkę wymieszać z kakao i przesiać przez sito.
Tortownicę lub rant cukierniczy (dno) wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 165*C góra- dół (bez termoobiegu).
Białka wlać do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywno trwa to do 2 minut. Uważać aby nie przebić białek, czyli aby nie zaczęły powstawać grudki.
Do białek dodawać cukier łyżka po łyżce, ale następną dodawać dopiero wtedy kiedy poprzednia się rozpuści, cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Kiedy cukier cały zostanie już dodany można zacząć dodawać żółtka jedno po drugim., ubijając do połączenia.
Teraz już można wyłączyć mikser, nie będzie już potrzebny.
Do masy jajecznej dodawać przesianą mąkę z kakao w dwóch partiach. Mieszać szpatułką lub rózgą mieszając bardzo delikatnie od samego spodu, ponieważ mąką opada na dno i często przy wylewaniu masy do formy mąka pozostaje na dnie nie wymieszana.
Nie mieszać zbyt długo aby nie zniszczyć pęcherzyków które są ważne aby biszkopt był puszysty a nie zbity.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o odpowiedniej średnicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 165*C góra- dół na ok 40-45 min.
Kilka minut przed wyciągnięciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczony w środku.
Biszkopt wyjąć i upuścić równo na podłogę z wysokości 20 cm lub uderzyć lekko o blat.
Biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Najlepiej na noc. Nożem oddzielić biszkopt od rantu tortownicy, wyjąć i odwrócić na papier do pieczenia do góry dnem, wtedy biszkopt będzie równy.
Biszkopt pokroić ostrym nożem lub nożem strunowym na 3 blaty.
Biszkopt kakaowy można zamrozić owinięty szczelnie w folię spożywczą.
14 komentarzy
Sylwia
Witam, a jakie proporcje kakao czarnego i gorzkiego,gdybym chciała zrobić czarny biszkopt?
Paulina
Nigdy nie lubiłam robić tortów właśnie przez to że biszkopt mi niewychodzil robię już 2 tort w przeciągu tygodnia Super przepis dziękuję za rady ….
Octownia
Wygląda mega. Zapewne i tak smakuje, Zapisuje przepis do realizacji, Dzięki.
Plant Deco
Biszkopt wyszedł niesamowicie za pierwszym razem. Pozdrawiam.
Ankaa
Podpinam się o prośbę co do biszkoptu na 26cm
Aleksandra
Również poproszę o pomoc przy proporcjach składników w blaszcze 26cm. Dziękuję 🙂
Marlena
Wydaje mi się , że patrząc na proporcje poprzednich biszkoptów, bardzo łatwo samemu sobie obliczyć składniki na tortownicę o średnicy 26 cm. 🙂 pozdrawiam
EwelinaG
Biszkopt wyszedł cudny i mega puszysty od teraz będę korzystała tylko z Pani przepisów😃 dodałam tylko mniej cukru..
Dziękuję 🙂
Justyna
Jakie będą proporcje składników na biszkopt o średnicy 25-26cm ? Z góry dziękuję za pomoc
AniaGotuje
Na tortownicę 24-26 cm daję 7 jajek, 200g mąki pszennej, 50 g maki ziemniaczanej i 200g cukru
Gość
a ile kakao do tej średnicy?
Andzia
A ja chciałabym spytać jakie proporcje na 30cm tort? Mam zamiar zrobić na chrzest syna na sobotę 🙂
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Basia
Uwielbiam dekorować torty, a nie lubię piec biszkoptów, a tym bardziej czekoladowych…. Musiałam kupować gotowe ….Dziś upiekłam z tego przepisu😍 Wyszedł idealnie 😀
Ewa
Witam, czy wyjdzie z erytrolem lub ksylitolem?