Ryba w sosie szpinakowym
Tak chciało mi się ryby, że dziś musiało to nastąpić. Zrobiłam filet z mintaja w sosie szpinakowym i polecam Wam choć raz go zrobić bo niebo w gębie! Może nie jest do końca fit bo jest śmietana ale ja lubię ten śmietanowy sos!
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki fileta z mintaja (miałam mrożony z Lidla)
2 łyżki oliwy
300g szpinaku świeżego
300ml śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki ryżowej (polecam do zagęszczania sosów)
5 cm kawałek pora (biała cześć)
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oliwy
300g szpinaku świeżego
300ml śmietany kremówki
1 łyżeczka mąki ryżowej (polecam do zagęszczania sosów)
5 cm kawałek pora (biała cześć)
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Fileta doprawić solą i pieprzem i odstawić.
Pora pokroić w pół talarki. Szpinaku umyć, posiekać.
W garnku rozpuścić oliwę i dodać pokrojonego pora. Podsmażyć chwilę aż zeszkli się.
Następnie dodać pokrojony szpinak i dusić aż odparuje z niego woda. Śmietankę wymieszać dokładnie z mąką ryżową i wlać do garnka. Mieszając aż zacznie gęstnieć i się podgotuje. Dodać sól, gałkę, pieprz oraz sok z cytryny.
Połowę sosu wylać do naczynia, ułożyć na nim kawałki ryby i polać resztą sosu.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez około 30 – 40 min w zależności czy ryba była mrożona czy nie. Jeśli była świeża to czas pieczenia to ok 20 min. Podawać z ryżem i sałatką z roszponki
Pora pokroić w pół talarki. Szpinaku umyć, posiekać.
W garnku rozpuścić oliwę i dodać pokrojonego pora. Podsmażyć chwilę aż zeszkli się.
Następnie dodać pokrojony szpinak i dusić aż odparuje z niego woda. Śmietankę wymieszać dokładnie z mąką ryżową i wlać do garnka. Mieszając aż zacznie gęstnieć i się podgotuje. Dodać sól, gałkę, pieprz oraz sok z cytryny.
Połowę sosu wylać do naczynia, ułożyć na nim kawałki ryby i polać resztą sosu.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez około 30 – 40 min w zależności czy ryba była mrożona czy nie. Jeśli była świeża to czas pieczenia to ok 20 min. Podawać z ryżem i sałatką z roszponki
4 komentarze
Grzegorz
Nie przepadam za mintajem – uwielbiam natomiast jeść łososia… Często go przygotowuję – zazwyczaj korzystam przy tym z przepisów znajdujących się na tej stronie internetowej: http://mowilosos.pl/ :-). Uważam, że ryby powinno się jeść regularnie, gdyż zawierają wiele składników odżywczych, których drób czy wołowina nie posiada.
switalinka
co dodać sałątki z roszponki?
KatarzynaD
robię to dziś! :))
Unknown
Rybka bardzo smaczna, soczysta szybka w przygotowaniu. Polecam?